#49 – Miksi OP hajauttaa palvelunsa monipilviympäristöön?

OP Tech Podcastin jaksossa 49 Toni Kopra saa vieraakseen Anssi Heikkisen. Anssi toimii Tech Lead -roolissa OP:n Infrastructure -heimolle, jossa työskentelee yli 50 rautaista ammattilaista vastaten mm. OP:n konesaleista, tietoverkoista, tietokannoista, kapasiteettipalveluista, pilvipalveluista ja teknologia-alustoista.

Tänään Anssi ja Toni keskustelevat multicloudista eli monipilviympäristöstä.

  • Mitä etuja ja haasteita on monipilviympäristössä?
  • Mitä osaamista monipilviympäristön käyttö vaatii OP:n IT-ammattilaisilta?
  • Mitä eroa asiakkaan kannalta on siinä, sijaitsevatko OP:n palvelut omassa konesalissa vai julkisessa pilvessä?

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>

Monipilviympäristöstä löytyy varmemmin omaan tarpeeseen sopivat ominaisuudet

Aiemmin me OP:lla tukeuduimme oman konesalimme kapasiteettiin, kunnes kuutisen vuotta sitten liiketoimintajärjestelmien uudistamisen tuoksinassa huomattiin, että oma konesali ja kapasiteetti eivät enää vastanneet kaikkiin tarpeisiimme. Seuraavaksi päätimme keskittää järjestelmiämme yhteen tarkkaan valittuun julkiseen pilvipalveluun ja koulutimme laajan joukon IT-ammattilaisiamme valitun julkisen pilvialustan hallintaan ja kehittämiseen.

Nyt tämäkin trendi on hiljalleen muuttumassa ja yksittäisen pilvialustan oheen otetaan myös meillä parhaillaan käyttöön useampia julkisia pilvipalveluita. Tätä kutsutaan “multicloudiksi” eli monipilviympäristöksi.

Monipilviympäristön etuna on se, että niiden käyttäjä voi poimia laajemmasta palveluvalikoimasta itselleen aina tarpeisiinsa sopivimman palvelun, kuten kapasiteetti-, sovelluskehitys- tai vaikkapa tietokantapalvelut. Jos keskittyisimme vain yhteen pilvialustaan, joutuisimme valitsemaan aina yksittäisen alustan palvelut osaksi järjestelmiämme, vaikka ne eivät vastaisikaan parhaiten järjestelmiemme vaatimuksiin. Julkisessa monipilviympäristössä ei myöskään tarvitse huolehtia kapasiteetin riittävyydestä, koska myös raudan hankinta on luonnollisesti palveluntarjoajien heiniä.

Haasteena useamman pilvialustan käytössä on toki se, että silloin myös tarvitaan laajempaa osaamista eri alustojen hallintaan. Meille OP:lla se on tarkoittanut ihmisten kouluttamista ja sertifioimista esimerkiksi suositussa OP Software Academyssa, jossa OP:n IT-ammattilaiset sparraavat toisiaan sovellusten kehittämiseen ja eri palveluiden hyödyntämiseen julkisissa pilvialustoissa.

Lue lisää OP:n Software Academysta >>

Palveluiden siirtämisestä pilveen iloitsee sekä asiakas että devaaja

Nyt kun OP:lla on tampattu pilvipalveluihin siirtymisen polkua jo reilun kuuden vuoden ajan, on päästy jo sen verran syvälle pilvipalveluiden maailmaan, että paluuta vanhaan olisi mahdotonta ajatellakaan. Perinteisiin kapasiteettialustoihin verrattuna softaprojektiemme läpimenoaika on samalla lyhentynyt huomattavasti ja sen huomaa myös asiakas.

“Nyt pystytään lanseeraamaan uusia palveluita asiakkaiden käyttöön nopeammin kuin ennen – olipa kyse vaikkapa mobiilipankista, verkkopankista tai analytiikkapalveluista”, Anssi kertoo.

Myös luotettavuus ja saavutettavuus ovat parantuneet. Pilvessä pystytään skaalaamaan järjestelmiä ylös ja alas asiakasvolyymiin nähden huomattavasti nopeammin kuin perinteisessä konesalissa.

Seuraavaksi meillä OP:lla aletaan siirtyä monipilviympäristöön. Anssi odottaakin multicloudin nopeuttavan palveluiden kehittämistä entisestään.

“Toivon mukaan meistä tulee entistä tuottavampia sen myötä“, Anssi sanoo.

Kuuntele Anssin ja Tonin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Mitä monipilviympäristö tarkoittaa?
  • Monipilviympäristön edut ja haasteet
  • Miksi OP on päättänyt siirtyä monipilviympäristöön?
  • Mitä osaamista julkisen monipilviympäristön käyttö vaatii OP:n IT-ammattilaisilta?
  • Miten monipilviympäristö hyödyttää OP:n asiakasta?

Jakson kesto: 15:20 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Anssin ja Tonin kanssa

Twitterissä: @tonikopra

LinkedInissä: Anssi Heikkinen ja Toni Kopra 

Anssiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse anssi.heikkinen ( a ) op.fi