#25 – Mikä on OP Software Academy?

OP Tech Podcastin 25. jaksossa otetaan katsaus osaamisen kehittämiseen OP Ryhmässä. Tässä jaksossa Kristian Luoman vieraaksi saapuu Product Ownereiden Competence Leadinä työskentelevä Toni Kopra. Toni on yhdessä tiiminsä kanssa luonut OP:lle uudenlaisen osaamisen kehittämisen viitekehyksen; OP Software Academyn.

Tässä jaksossa Kristian ja Toni keskustelevat muun muassa siitä,

  • mikä on OP Software Academy,
  • kuinka kulttuurimuutos on vaikuttanut osaamisen kehittämiseen OP:lla ja
  • miten OP Software Academyn pilottikokeilu sujui.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>

Mikä on OP Software Academy?

”OP Software Academy on osaamisen kehittämisen viitekehys OP:ssa, jonka taustalla on tahtomme panostaa omaan inhouse-ohjelmistokehittämiseemme. Tähtäämme siihen, että kehitämme strategista teknologiaosaamistamme systemaattisesti ja jatkuvasti”, Toni aloittaa.

”Perinteinen osaamisen kehittäminen voi olla esimerkiksi pistemäistä kehittämistä, jossa esimies sopii kouluttautumisesta alaisensa kanssa ja työntekijä osallistuu kurssille kerran vuodessa. Perinteisten menetelmien sijaan haluamme, että osaamisen kehittämisestä tulisi jatkuvaa”, Toni lisää ja jatkaa:

”Omasta mielestäni tähän liittyy myös kulttuurin muutos: raskaiden ja kalliiden luokkahuonekoulutusten sijaan haluamme nojautua OP:lle tuttuihin ketterämpiin tapoihin, kuten verkkosisältöihin, joita voi hyödyntää silloin, kun se itselle parhaiten sopii.”

Verkkosisältöjen lisäksi OP Software Academyssä hyödynnetään esimerkiksi mentorointitoimintaa ja toisilta oppimista. Opintokokonaisuuksia on yhteensä kuusi: DevOps, API, tekoäly, pilviteknologiat, mobiilikehittäminen ja cyber security.

Miten OP Software Academyn pilottikokeilu sujui?

”Aloitimme kokeilun 26 opiskelijan kanssa ja lähdimme suorittamaan AWS-sertifikaatteja. Tulokset olivat todella rohkaisevia”, Toni kertoo.

”Kolmen kuukauden pilotin jälkeen meillä oli lopulta käsissämme 14 sertifikaattia. Moni opiskelija kertoi, ettei esimerkiksi työkiireiltään ehdikään suorittamaan opintokokonaisuutta loppuun. Tämä oli kuitenkin odotettavissa, sillä tiesimme työmäärän yllättävän ihmiset. Olemme silti todella tyytyväisiä tulokseen ja saimme ideoita siihen, miten voimme jatkossa tukea opiskelijoita paremmin.”

Pilotti sai kuitenkin kaikilta osallistuneilta myönteistä palautetta.

”Kaikki opiskelijat, jotka pääsivät vähänkin mukaan, olivat sitä mieltä, että pilotti oli positiivinen kokemus ja siitä sai mukaan oppeja omassa työssä hyödynnettäväksi”, Toni sanoo ja jatkaa: ”Mentorointi sai erityistä kiitosta ja mentoroiden rooli vakiintuikin pilotin myötä erittäin tärkeäksi osaksi OP Software Academyn konseptia.”

Kuinka koulutusten kehittäminen jatkuu?

”Olemme parhaillaan käynnistämässä AWS-pilottikokeilun jälkeen viiden muun opintokokonaisuuden pilotit ja saaneet ilahduttavan paljon ilmoittautumisia. Opiskelijoiden määrä kasvaa kahdestakymmenestä jopa 200 opiskelijaan, joka on hyvä määrä OP:n kokoisessa organisaatiossa”, Toni sanoo.

”Opintopolut tulevat olemaan hyvin pitkälti verkossa ja niitä höystetään omilla kick-offeilla, klinikoilla ja infoilla, jotta saamme sellaista OP-kulmaa mukaan. Koronaviruspandemian aikana tulemme hyödyntämään myös Teams-sovellusta ja jokaisella opintoryhmällä on oma Teams-ryhmänsä, jossa esimerkiksi mentorit tukevat opiskelijoita”, hän jatkaa.

Loppuvuoden tavoitteena on kehittää OP Software Academyn konseptia ja suunnitelmia on tehty jo vuodelle 2021.

”Tänä vuonna meidän on tarkoitus pilottien kautta etsiä sitä, mikä on meillä OP Ryhmässä hyvä tapa oppia ja opiskella. Rakennamme siis OP Software Academyn perusteita ja hiomme konseptia”, Toni kertoo.

”Ensi vuonna toteutamme kaikki kuusi opintokokonaisuutta vielä paremmin ja saatamme tuoda mukaan uusia opintokokonaisuuksia. Moni on pyytänyt koulutusta esimerkiksi designista ja laadusta. Lisäksi mentorointitoimintaa voisi viedä seuraavalle tasolle. Meillä on paljon ideoita, joita voisimme toteuttaa”, hän summaa.

Kuuntele Tonin ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Mikä on OP Software Academy ja kenelle se on suunnattu?
  • OP Software Academyn koulutussisällöt
  • OP:n kulttuurin muutos ja osaamisen kehittäminen
  • Minkälaista palautetta OP Software Academyn pilotti sai?
  • Kuinka koulutusten kehittäminen jatkuu tulevaisuudessa?

Jakson kesto: 15:26 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Tonin ja Kristianin kanssa