#24 – OP:n infrapalvelut ja hybridi-infrastruktuurihanke

OP Tech Podcastin 24. jaksossa Kristian Luoman vieraaksi saapuu OP:n Data Center Services -tiimissä Product Ownerina työskentelevä Soli Alho. Päivittäisessä työssään Soli vastaa OP Ryhmän kapasiteetti- ja tietoliikennepalveluista sekä siitä, että OP:n dedikoidut konesalit ovat kaikkien vaatimusten mukaiset ja tuottavat luotettavaa palvelua sekä omalle henkilökunnalle että OP:n asiakkaille.

Tässä jaksossa Kristian ja Soli keskustelevat muun muassa siitä,

  • mitä infrapalvelut ovat,
  • millainen on OP:n suuri hybridi-infrastruktuurihanke ja
  • kuinka laajoista järjestelmistä OP:n palvelutuotannossa on todella kyse.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >> 

Mitä infrapalvelut ovat ja miksi työ infrapalveluiden parissa on ajoittain haastavaa?

”Infrapalvelut tuovat luotettavan pohjan kaikille OP:n liiketoimintapalveluille sekä kehitystyölle. Infrapalvelut tuovat prosessit määrämuotoisesti siten, että me OP:lla noudatamme kaikkia mahdollisia regulaatioita kaikessa, mitä teemme”, Soli aloittaa ja jatkaa:

”Tuomme myös OP:lle laajan palvelinympäristön sekä työvälineet niin kehittäjille kuin liiketoimintakäyttäjille. Lisäksi tuomme luotettavan ja toimintavarman palveluympäristön, joka toimii meidän asiakkaidemme parhaaksi.”

”Eli tehtäväkenttä on hyvin laaja ja myös omaan silmääni aika vaikea. Soli, mikä tekee työstäsi haastavaa?” kysäisee Kristian.

”Ihmisten toiveisiin vastaaminen. Monella on hyvin laaja näkemys siitä, mitä he infrapalveluilta haluaisivat, mutta haluttuja asioita ei aina pysty toteuttamaan. Meillä on tietyn tyyppinen kapasiteettivalikoima käytössä ja lisäksi regulaatiot estävät kaikkein innovatiivisimmat ajatukset, joita devaajat kehittävät päässään. Kaikkien OP Ryhmän palvelujen täytyy kuitenkin noudattaa finanssivalvonnan sääntöjä”, Soli kertoo.

OP:n hybridi-infrastruktuurihanke

Tulevana vuonna OP Ryhmällä on edessään merkittävin infrastruktuurihanke koko organisaation historian aikana.

”Eikö niin, että hankkeessa on kyse siitä, että otamme haasteen vastaan hyödyntää sekä pilvipalveluiden parhaita puolia että On-Premise-palveluiden parhaita puolia?” kysyy Kristian.

”Näin on. Vaikka pilvi on hirveän kiva, emme pysty siirtämään kaikkea pilveen. Meillä on paljon palveluita, joiden on parempi olla lähempänä keskuskoneympäristöjä omissa konesaleissamme. Lisäksi kaikkea ei voi hoitaa julkisesta pilvestä, jonka sijaintipaikkaa ei aina pysty satavarmasti sanomaan”, Soli vastaa ja jatkaa:

”Eli tarkoitus on uusia OP:n infraa. Sen jälkeen, kun hybridin transitio on ohi, me lähdemme uusimaan, nykyaikaistamaan ja automatisoimaan meidän infrastruktuuriamme – osittain julkisessa ja osittain yksityisessä pilvessä.”

Massiivinen infrastruktuurimuutos tuo mukanaan monenlaisia hyötyjä.

”Me saamme muutoksen mukana esimerkiksi täysin dedikoidut ja omat konesalit, joissa ei ole ketään, joka pystyisi vaikuttamaan palveluidemme toimivuuteen. Lisäksi saamme uuden infrastruktuurin eli kaikki, mikä on mahdollisesti ollut vanhaa, tulee uusiutumaan. Saamme myös ison palvelutoimittajan tuomat edut omille palveluillemme. Meidän ei siis tarvitse enää keksiä kaikkea itse vaan saamme joitain palasia suoraan valmiina”, Soli summaa.

Kuuntele Solin ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Mitä infrapalvelut ovat?
  • OP:n hybridi-infrastruktuurihanke
  • Miten laajoista järjestelmistä OP:n palvelutuotannossa on kyse?
  • Kuinka suuri muutoshanke näkyy asiakkaille?
  • Mitkä asiat kiehtovat Solia omassa työssään?

Jakson kesto: 14:32 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Solin ja Kristianin kanssa

Twitterissä: @kluoma
LinkedInissä: Soli Alho & Kristian Luoma 

Soliin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen soli.alho@op.fi.