#21 – Miten hybridimobiilisovellus Pivo rakennettiin?
OP Tech Podcastin 21. jakson aiheena ovat hybridimobiilisovellukset. Tässä jaksossa Kristian Luoma saa vieraakseen OP Ryhmän Software Developer Elias Toivasen. Tällä hetkellä OP:n Maksupalveluiden regulaatiohankkeessa työskentelevä Elias oli vuoden 2020 alussa kehittämässä OP:n hybrisimobiilisovellusta, eli Pivo-palvelua erinomaisin tuloksin.
Tässä jaksossa Elias ja Kristian keskustelevat muun muassa siitä,
- mitä hybridimobiilisovellukset ovat ja miten ne toimivat,
- miten OP:n Pivosta kehitettiin hybridimobiilisovellus ja
- mitä Elias on oppinut hybridimobiilisovellusten rakentamisesta?
Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>
Mitä hybridimobiilisovellus Pivon tapauksessa tarkoittaa?
”Hybridimobiilisovellus on mobiilisovellus, joka sisältää sekä natiiviteknologiaa että verkkoteknologioita”, Elias avaa.
”Pivo ja muut OP:n tuottamat mobiilisovellukset ovat tekemisissä maksuliikenteen kanssa ja vaativat vahvan tunnistautumisen. Meillä on silloin laillinen oikeus todentaa ihmisen henkilöllisyys. Tällaisessa tilanteessa voidaan pohtia, mihin muuhun vahvaa tunnistautumista voitaisiin käyttää hyväksi – ja näitä sovelluskohtiahan riittää”, Elias kertoo ja jatkaa:
”Opiskelijakortti on hyvä esimerkki. Voimme miettiä minne opiskelijakortin voisi pankin mobiilisovelluspakasta pistää: OP Mobiilin sijasta Pivo on hyvä kandidaatti tällaiselle sovellukselle.”
Pivoon onkin kehitetty useita lisäpalveluita viime aikoina. ”Muita Pivosta lisäpalveluja ovat muun muassa Kotipizza, CityShoppari ja bussikorttisovellus, jossa esimerkiksi Oululaiset voivat ostaa bussilippuja ja maksaa liput suoraan sovelluksessa”, Elias vinkkaa.
”Pivosta hybridisovelluksen tekee se, että siihen liittyy lisäarvoa tuottavia palveluita, joita halutaan korjata kevyesti ja saada molemmille alustoille samaan aikaan. Hybridipuoli tulee kehittäessä etuna esiin, kun verkkoteknologioilla kehittäessä pääsemme haluttuun lopputulemaan nopeammin”, sanoo Elias.
”Eli lisäarvopalveluita varten valtavan suurta järjestelmäkehitystä ei voida tehdä, mutta Reactilla tai vastaavalla toimivan HTML:n kaltaisen rakenteen voi kehittää, jota JavaScript sitoo”, Kristian summaa.
Mitä Elias oppi hybridimobiilisovellusten rakentamisesta?
”Hybridimobiilisovellukset toimivat, jos näet vaivan niiden kehittämiseen. Saat todennäköisesti 95 % kehitettyä, mutta loput 5 % työstä on sellaista, mitä et voi kehittää lainkaan”, Elias sanoo ja jatkaa:
”Tyypillisesti voi käydä niin, että designer haluaa tehdä futuristisen ja upean designin, jossa on paljon design gradientteja. Loppu viimein katsot, miten homma toimii, mutta kehittäminen ei vain toimi molemmilla alustoilla”, Elias kertoo.
Eliaksen takataskuun ovat jääneet myös syvälliset opit eri mobiilialustojen toiminnasta ja niiden eroavaisuuksista – sekä tietenkin onnistuneesti toimiva hybridimobiilisovellus Pivo.
”Sanoisin, että hyvinkin syvälle menevät eri mobiilialustojen eroavaisuudet ovat tulleet kartoitetuksi perinpohjaisesti. Lisäksi on tullut kartoitettua tietoa siitä, miten tietyt hybrisimobiilisovellusten konnankoukut pystyy välttämään ja rakentamaan lopulta sovelluksen, joka toimii molemmilla alustoilla suhteellisen hyvin.”
Kuuntele Eliaksen ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>
Jakson sisältö
- Mitä hybridimoviilisovellukset ovat?
- Miten Pivosta tehtiin hybridimobiilisovellus?
- Miten hybridisovellukset toimivat?
- Mitä Elias oppi hybridimobiilisovellusten rakentamisesta?
- Eliaksen kokemukset React-kehittämisestä
Jakson kesto: 16:19 min
Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Eliaksen ja Kristianin kanssa
- LinkedInissä: Elias Toivanen & Kristian Luoma
- Twitterissä: @kluoma