#20 – Mitä hyötyä on design-systeemeistä?
”Design-systeemit ovat uudelleenkäytettäviä rakennuspalikoita, joihin liittyy ohjeita ja sääntöjä. Design-systeemien perusidea on se, että saamme tehtyä mahdollisimman nopeasti ja helposti asioita”, kertoo OP:lla Digitaaliset alustat -heimossa Design Leadinä työskentelevä Antero Meuronen. Antero toimii myös OP:n Design Systems -tiimin vetäjänä sekä tuoteomistajana.
OP Tech Podcastin 20. jaksossa Kristian Luoma haastattelee Anteroa OP Ryhmän design-systeemeistä. Jaksossa keskustellaan muun muassa siitä,
- mitä design-systeemit tarkoittavat,
- miksi design-systeemit ovat juuri nyt ajankohtaisia ja
- kuinka OP:lla hyödynnetään design-systeemejä.
Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>
Mitä hyötyä on design-systeemeistä?
”Design-systeemeissä on monia hyötyjä, kuten uudelleenkäytettävyys, mutta suurin hyöty ovat merkittävät kustannussäästöt tuotekehityksessä”, Antero kertoo.
”Moni yritys on ymmärtänyt, että pyörä on turha keksiä uudelleen useaan kertaan. Kannattaa ennemmin rakentaa design-systeemi ja sitä kautta hoitaa brändi- ja muotokieleen liittyviä asioita.”
Asiakkaan näkökulmasta asiat ovat myös design-systeemien avulla helpommin tunnistettavia. ”Design-systeemeillä saadaan palveluihin yhdenmukaisuutta. Yrityksen vahvan brändimielikuvan synnyttäminen on helposti toteutettavissa”, Antero sanoo.
Design-systeemit ovat yksi kehitysaskel eteenpäin
”Design-systeemit ovat yksi kehitysaskel. Brändeillä on ollut pitkään tyylioppaita ja ohjekirjoja, mutta haasteena oppaissa on niiden tulkinnanvaraisuus. Nyt olemme päässeet yhden askeleen eteenpäin, jossa kaikki asiat ovat koodina. Koodi on helppo tuoda mille tahansa alustalle, helposti ylläpidettävää ja hyvin dokumentoitua”, Antero avaa.
”Lisäksi suunnittelijan ja koodarin työkalut alkavat keskustelemaan keskenään. Tästä saadaan se nopeus, helppous ja kommunikaatio paranemaan”, hän jatkaa.
”Eli designereiden ja koodareiden välillä on kuin uusi yhteinen kieli. Työ on usein aika työkalusidonnaista, mutta samat periaatteet kuitenkin. Nyt design-muotoillaan ikään kuin koodiksi asti”, Kristian toteaa.
Yhteinen kieli ja ymmärrys mahdollistaa Anteron mukaan myös hajautetumman tuotekehityksen organisaation sisällä. ”OP Ryhmän open source -ajattelussa kuka tahansa organisaatiossa työskentelevä, näkemyksellinen ihminen voi kehittää tuotteita ja palveluita. Emme halua olla portinvartijoita ja auditoida, vaan enemmänkin osallistaa ja edistää itseohjautuvuutta. Haluamme valjastaa käyttöön kaiken design- ja koodarivoiman, joka firmassa on”, Antero kiteyttää.
Kuuntele Anteron ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>
Jakson sisältö
- Mitä design-systeemit ovat?
- Design-systeemien hyödyt
- Miksi design-systeemit ovat ajankohtaisia juuri nyt?
- Design-systeemien ajatusjohtajat
- Kuinka OP Ryhmä hyödyntää design-systeemejä?
Jakson kesto: 13:09 min
Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Kristianin ja Anteron kanssa
Twitterissä: @kluoma
LinkedInissä: Antero Meuronen & Kristian Luoma