Tietoturva-asiantuntija Alina Kyrölä ratkoo työkseen pulmapähkinöitä – mistä on oikein kyse?

Tietojärjestelmätieteitä opiskeleva Alina tuli aluksi OP:n tietoturvatiimiin kesätöihin ja on sittemmin täysipäiväistynyt. ”Minut vakuutti se, miten omana itsenäni sain tänne tulla”, Alina kertoo. 

Muutamaankin eri paikkaan kesätöihin hakenut Alina vaikuttui OP:n ilmapiiristä kuitenkin jo työhaastattelussa. ”Kun kävin työhaastattelussa, minut yllätti koko tilanteen positiivinen ilmapiiri ja rentous – minun ei tarvinnut jännittää yhtään. Jo haastattelukysymyksistä huomasin, että tänne halutaan palkata ihminen, joka sopii porukkaan”, Alina kertoo. ”Minut vakuutti se, miten omana itsenäni sain tulla – meidän tiimissämmekin ihmiset voivat toteuttaa omaa tyyliään ja ilmapiiri on ollut tosi hyväksyvä alusta lähtien.”

Kesätöiden jälkeen Alina jatkoi osa-aikaisena työntekijänä opintojensa ohella muutaman vuoden ja on nyt aloittamassa täysipäiväisen työn ja gradun tekemisen OP:lle. Tällä hetkellä Alina tekee tietoturvatestausta ja siten varmistaa, että OP:n asiakkaat voivat luottavaisin mielin käyttää OP:n palveluita niin verkossa kuin mobiilissakin. ”OP:lla panostetaan ja kehitetään tietoturvan toimintamalleja koko ajan. Asiakkaat eivät välttämättä tiedäkään, miten paljon teemme töitä tietoturvan eteen, sillä tekemämme työ harvoin näkyy suoraan asiakkaalle.”, Alina kertoo.

Alinan työssä tiimin tuki on tärkeää ja kollegat ovat aina tavoitettavissa, jos apua tarvitsee. ”Etenkin, kun osa-aikaisena on saattanut tulla paljon kysyttävää mieleen, olen aina saanut apua, kun olen sitä tarvinnut. Ja vaikka juniorina tekninen osaaminen ei välttämättä ole yhtä korkealla kuin seniorimmalla, nuoremman erilaista ja ’laatikon ulkopuolelta’ tulevaa näkökulmaa arvostetaan tiimissäni.”, Alina kertoo. Erityisesti Alina kertoo kerryttäneensä erilaisten ohjelmistojen ja käytännön osaamisen lisäksi myös teoreettista osaamista paljon nopeammin kuin koulunpenkillä. ”Myös OP:n Software Academyssa* on mahdollista suorittaa kursseja työajalla.”

Päivittäiset pulmapähkinät tuovat työhön merkityksen

Tietoteknisen osaamisen lisäksi Alina nostaa tärkeäksi ominaisuudekseen kommunikointikykynsä – hän ei pelkää myöntää, jos ei osaa jotakin vaan mieluummin kysyy apua heti. Uuden oppiminen antaa onnistumisen tunteita ja motivoi työn tekemisessä.

Erityisesti Alina antaa kiitosta myös siitä, kuinka joustavaa hänen työnsä on. ”Etätöissä ei ennen koronaakaan ollut ongelmaa ja tässä työssä pääsee kehittämään OP:n lisäksi myös itseään. Täällä oikeasti kohdellaan ihmisiä hyvin ja oma elämä on ollut helppoa sovittaa tähän työhön”, Alina kertoo. ”Olen myös tykännyt siitä, että esimies on antanut tiimillemme mahdollisuuden päättää omista rutiineistamme ja jättää pois vaikkapa sellaiset palaverit, jotka eivät työn tekoa edistä. Täällä ei pakoteta muottiin, vaan saa itse luoda sitä muottia ja työn kehystä”, Alina kuvailee.

Parasta Alinan työssä on sen vaihtelevuus ja se, että pääsee haastamaan itseään. Jo lapsena pulmatehtäviä ratkonut ja tietokoneista kiinnostunut Alina onkin selvästi omalla alallaan. ”Tietoturvatestauksessa ei ole rajoja siinä, mitä kokeilet, etkä voi ennalta tietää, mitä tapahtuu. Olen jo pienestä asti pitänyt pulmatehtävistä ja tämä työ on tosielämän pulmapähkinää joka päivä”.

*OP Software Academy OP on OP:n oma osaamisen kehittämisen keskus. Sen kursseilla voi syventää nykyistä osaamista tai kokeilla jotain aivan uutta teknologian alueelta. Kurssit on pääosin suunniteltu niin, että ne mahtuvat 70:20:10 -mallin osaamisen kehittämisen osioon, eli kurssit voi käydä työajalla. Lue lisää OP:n Software Academystä ja 70:20:10 -mallista.