Viisi kysymystä ja vastausta OP Ryhmän Software Academysta: Mentori Joanna Mäkinen

Test Engineer Joanna Mäkinen toimii Sofware Academyssa mentorina opettaen testauksen perusteita aiheesta kiinnostuneille. Kun mentoroinneilta jää aikaa, opiskelee hän myös innokkaasti akatemian kursseilla. 

Pääsimme kuulemaan tuoreen mentorin ajatuksia osaamisen kehittämisestä ja kurssien vetämisestä. 
 

1. Miten ensimmäinen vuotesi mentorina on sujunut ja mitä on tulossa? 

Minua pyydettiin mukaan syksyllä 2022 ja takana on nyt kaksi mentorointikertaa Quality Assurance -tornin QA Foundations –kurssilla, joka antaa yleiskatsauksen testaukseen. On ollut hienoa huomata, että olen kehittynyt mentorina ja pystyn jo itsenäisesti suunnittelemaan oppituntien juoksutusta ja vetämään keskustelua eteenpäin. Syksyllä on edessä kolmas toteutukseni ja odotan sitä innolla! 
 

2. Miten käytät 70:20:10-mallin mukaiset 10% oman osaamisesi kehittämiseen? 

Pääasiassa 10 prosenttia työajastani menee Software Academyssa mentorointiin tai opiskeluun. Toki uuden oppimiseen tarkoitetun ajan voi käyttää muillakin tavoilla, mutta itselleni on ollut helpointa valita kursseja akatemiasta ja osallistua niihin. Omalla kohdallani Software Academy madaltaa merkittävästi kynnystä lähteä opiskelemaan uutta. Kiireen keskellä kurssien etsiminen helposti unohtuu, mutta talon sisäisille kursseille on todella helppo osallistua. 

Opiskelen aina silloin, kun en mentoroi. Esimerkiksi testiautomaatiota käsittelevä kurssi oli itselleni todella hyödyllinen, koska testiautomaatio on iso osa omaa työtäni ja sen rooli kasvaa koko ajan. Aihe on tulevaisuudelle tärkeä ja on todella hienoa, että olen päässyt oppimaan sen taidon OP:lla Software Academyn tukemana. 
 

3. Millä tavoin mentorointi on kehittänyt osaamistasi? 

Mentoroinnin kautta oppii paljon niin käsiteltävästä aiheesta kuin itsestään. Mieleenpainuvin oppi on ollut se, että parhaat oivallukset syntyvät niissä yhteisissä keskusteluissa, joita mentorointiryhmän kanssa käymme. Olen saanut keskustelujen myötä uusia näkökulmia ennestään tutuista aiheista ja oppinut, että pystyn oman testauskokemuksen myötä jakamaan tietoa aiheesta myös muille. 

Mentorointi on ollut poistumista omalta mukavuusalueelta ja hyvä konsti kehittää omia kommunikaatiotaitoja. Tämä on ollut itseni haastamista ja olen ollut tosi tyytyväinen, että olen lähtenyt mukaan. On ollut hienoa huomata, että pystyn tähän! 
 

4. Millaisia Software Academyn kurssit ovat käytännössä?

Kursseja löytyy monista eri aihekokonaisuuksista niin aiheesta tietämättömille kuin konkareillekin. On hienoa, että Software Academyssä on myös kursseja, jotka eivät vaadi alueen tuntemusta etukäteen. Esimerkiksi kurssi, jossa toimin mentorina, on suunnattu ensisijaisesti muille kuin testauksen ammattilaisille. 

Kurssikerroilla on tietyt teemat, joihin perehdytään ennakkoon ja kerran viikossa on keskusteluryhmätapaaminen, jossa jutellaan yhdessä. Kurssit, jossa olen ollut opiskelemassa ja mentoroimassa, ovat olleet luonteeltaan keskustelevia. QA Foundations -kurssilla olemme myös pyytäneet tietyille kurssikerroille asiantuntijoita kertomaan aiheista, jotka eivät ole meille mentoreille kaikkein tutuimpia. Silloin käsiteltävä asia on usein hieman hankalampi ja keskustelua ei synny niin paljon, joten tunnit ovat myös luennoivampia luonteeltaan. 
 

5. Millainen kulttuuri Software Academyssä on? 

Oman kokemuksen perusteella Software Academyssä on ammattitaitoinen, rento ja helposti lähestyttävä meininki. Kursseilla, joilla olen itse käynyt tai mentoroinut, on saanut osallistua vapaasti keskusteluun, kurssilaiset on otettu huomioon ja kaikilla on ollut tervetullut olo. Akatemia on myös järjestänyt tutustumistilaisuuksia, joihin on ollut mukava osallistua ja jossa on tavannut kasvokkain muita opiskelijoita ja mentoreita. Software Academyn kursseille osallistumiseen myös kannustetaan, joten kannattaa ainakin kokeilla!