#16 – Enterprise Agile – OP:n muutosmatka

OP Tech Podcastin 16. jaksossa Head of OP Lab Kristian Luoman vieraaksi saapuu Maksuliikepalveluiden heimojohtaja Antti Karhu. Vuonna 2013 OP:lle siirtynyt Antti on seurannut jo useiden vuosien ajan OP Ryhmän muutosmatkaa ketteräksi finanssialan edelläkävijäksi.

Enterprise Agilen kehittämisessä mukana ollut Antti keskustelee tässä jaksossa Kristianin kanssa muun muassa siitä,

  • mitä Enterprise Agile -muutosmatka OP:lla tarkoittaa käytännössä,
  • miten muutos on vaikuttanut esimerkiksi tiimien autonomiaan ja
  • kuinka kehittäjät ovat suhtautuneet Enterprise Agilen tuomiin muutoksiin.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >> 

Mitä Enterprise Agile tarkoittaa ja miten muutos näkyy OP:lla?

”Enterprise Agile tarkoittaa sitä, että koko yritys ottaa ketteriä menetelmiä käyttöön ja tavoitteena on toimia todella läpinäkyvästi joka suuntaan koko firman laajuisesti”, Antti avaa. ”Jo vuosia sitten OP:ssa on hoksattu finanssialan olevan IT-bisnestä. Kehittämisen on sujuttava ketterästi, jotta pysytään bisneksessä mukana.”

Keskeinen muutos näkyy etenkin OP:n panostuksessa kehittämiseen. Aiemmin ulkoisiin toimittajiin tukeutuneet liiketoiminnot ovat saaneet rinnalleen ketterästi toimivia kehitystiimejä. Muutos on vaikuttanut etenkin kehittämistyön nopeuteen.

”Ennen tilattiin palveluita, käytiin demoissa ja harmiteltiin etenemisen hitautta. Nyt meillä on yksi vene, jossa sekä liiketoiminta että kehitys istuvat yhdessä”, Antti kertoo.

”Kehitystiimejä voisi luonnehtia jopa omiksi startupeikseen, joissa kehittäjillä on paljon vaikutusvaltaa sekä omistajuutta ja asiat etenevät vauhdikkaasti. Tämä on konkreettinen, hieno ja näkyvä parannus entiseen.”

Miten kehittäjät suhtautuvat Enterprise Agilen tuomiin muutoksiin?

”Positiivisella meiningillä mennään. Läpinäkyvyyden ansiosta kehittäjät ovat tutustuneet aiempaa enemmän eri liiketoimintoihin ympäri OP Ryhmää ja jakaneet hyviä ideoitaan myös oman tiimin ulkopuolelle”, Antti vastaa. 

Liiketoimintojen ja kehittämisen tiiviin yhteistyön ansiosta myös työn merkityksellisyys on ollut pinnalla kehittäjien puheessa. ”Olen kuullut kommentteja siitä, että nyt oikeasti ymmärretään, miksi näitä juttuja tehdään. Esimerkiksi huonoa asiakaspalautetta keräävä palvelu motivoi kehittäjiä tarttumaan työhön heti, sillä jokaisella on tiedossa, että työn valmistuessa saamme oikeasti jotain hyvää, jopa miljoonia asiakkaita hyödyttävää aikaiseksi”, Antti kertoo ja jatkaa:

”On meilläkin tech-haasteita, mutta työn merkityksellisyyden ansiosta jaksaa painaa töitä pidemmällä pinnalla.”

Antin mukaan kehittäjät ovat arvostaneet muutoksessa myös mukaan ottamisen kokemusta.

”Kehittäjät kokevat, että meillä pääsee aidosti tekemään asioita. Ei ole tarvetta karata startupiin, jotta saisi tehdä yhdessä ja kehittää bisnestä. Meillä on paljon mielenkiintoista tekemistä.”

Kuuntele Antin ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifyssa >>

Jakson sisältö

  • Mitä Enterprise Agile tarkoittaa?
  • Mitä muutos on käytännössä tarkoittanut OP Ryhmälle?
  • Enterprisen Agilen vaikutukset kehittäjätiimeihin
  • Näkyykö muutos OP:n asiakkaille?
  • DevOps Enterprise Agilen rinnalla
  • Miten OP Ryhmän kehittäjät suhtautuvat muutokseen?

Jakson kesto: 20:34 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Kristianin ja Antin kanssa

Anttiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen antti.karhu@op.fi.