#11 – Serverless-arkkitehtuuri mobiilipalvelu Pivossa

OP Tech Podcastin 11. jaksossa Kristian Luoman vieraaksi saapuu OP:n Developer Juhamatti Niemelä. Juhamatti työskentelee maksamisen mobiilisovelluksen Pivon tiimissä DevOpsin, back endin sekä muiden integraatioiden parissa.

Tässä jaksossa Pekka ja Juha-Matti keskustelevat muun muassa siitä

  • mitä serverless tarkoittaa ja
  • kuinka serverless-arkkitehtuuri otettiin käyttöön Pivo-palvelun kehittämiseen.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >> 

Mitä serverless tarkoittaa ja miksi sitä hyödynnetään Pivossa?

Serverless voi tarkoittaa useampaa asiaa. Sillä voidaan käsittää esimerkiksi Serverless Framework, jossa serverless-sovelluksia tehdään eri pilvialuistoille. Serverless voi tarkoittaa myös function as a service (FaaS)-alustaa, jonka päälle on mahdollista rakentaa toiminnallisuuksia.

”Käytännössä serverless vapauttaa kehittäjän pohtimasta sitä, minkälainen serveri taustalla pyörii. Infraa joutuu toki ajattelemaan, mutta server hostingin yksityiskohdista sekä resurssien varaamisesta pääsee vapaammaksi”, Juhamatti kertoo.

Serverless voi siis tarjota kehittäjille erilaisia etuja työhön. Yksi syy, miksi Pivossa päädyttiin tutkimaan serverless-arkkitehtuuria, löytyy nimenomaan sen eduista kehitysnopeuteen.

”Tiimin eri osat pystyvät tekemään itsenäisemmin omia pieniä palasiaan, eli mikropalveluarkkitehtuuria. Pullon kauloja tulee vastaan aina välillä, mutta toiminta on vapaampaa kuin perinteisemmän web-monoliitin kanssa.”

Pivon muutos serverless-arkkitehtuuriin alkoi infrastruktuurin perustamisesta

Pivo on ollut yksi OP:n kärkihankkeista, jossa serverless-ratkaisujen hyödyntämistä on testattu. Muutos serverless-arkkitehtuuriin alkoi uuden infrastruktuurin perustamisella.

”Meidän oli pohdittava minkälaisia AWS:n resursseja otamme käyttöön, jotta voimme tehdä serverless-arkkitehtuurin ympärille back endin”, Juhamatti kertoo.

Pivossa serverless sitoo palapelin palaset yhteen tarjoamalla Mobile Clienteille rajapinnan sekä erilaisia taustajärjestelmiä, integraatioita, server to server -rajapintoja sekä erilaisten, muualta tulevien herätteiden käsittelyjä. 

”Tulevaisuuden kannalta meillä on Pivossa selkeä suunta siihen, että serverless-ratkaisuja käytetään jatkossakin. Esimerkiksi komponentteja uudistaessa tuomme ne serverless-ympäristön piiriin suoraan.”

OP työpaikkana yllätti Juhamatin positiivisesti

Juhamatti on työskennellyt OP:lla devaajana noin puoli vuotta ja uusi työ on tuntunut itselle sopivalta.

”Olin pysytellyt poissa finanssialalta ennakkoluulojen takia ja ajattelin täällä olevan hieman erilaista tekemistä. Yllätyin kuitenkin positiivisesti. Olen päässyt vaikuttamaan ihmisten arkeen ja saanut nopealla syklillä asioita heidän käyttöönsä”, Juhamatti kertoo.

Kiinnostavinta omassa työssä on Juhamatin mukaan ollut koko DevOps-puoli sekä Amazonin palveluiden kanssa toimiminen. Lisäksi Pivon laaja käyttäjämäärä ja vaikutus arkeen tuovat merkitystä Juhamatin työhön.

”Pivon vaikuttavuus satojen tuhansien ihmisten arjessa on todella mielenkiintoinen osa tekemistä. Me myös mittaamme kaikkea mahdollista sekä bisnesvaatimusten täyttämiseksi että teknologisen taustan parantamiseksi. On mukava nähdä, kun käyttäjien lukumäärä kasvaa.”

Kuuntele Juhamatin haastattelu kokonaisuudessaan Spotifyssa >>

Jakson sisältö

  • Mitä serverless tarkoittaa?
  • Miksi serverless-arkkitehtuuriin päädyttiin ja kuinka se otettiin käyttöön Pivossa?
  • OP työpaikkana yllätti Juhamatin positiivisesti
  • Serverless-ratkaisujen hyödyt, heikkoudet sekä tulevaisuus

Jakson kesto: 15:24 min
Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Kristianin ja Juhamatin kanssa