Data-analyytikko Justus Jokela käsittelee työkseen asiakkaiden vahinkoja koskevaa dataa – miten dataa hyödynnetään vakuutusyhtiössä?

Justuksen työssä uuden oppiminen on keskiössä. ”Tässä työssä pääsee jatkuvasti haastamaan itseään ja opiskelemaan uutta. Pitkästyttäviä hetkiä ei tule, kun koko ajan pääsee sukeltamaan syvemmälle uusiin teemoihin ja kehittämään osaamistaan.”

Data-analyytikko Justus Jokela on työskennellyt OP:n Pohjola Vakuutuksella noin puolitoista vuotta. Justus hakeutui yritykseen töihin, sillä häntä kiinnosti nähdä, millaisia mahdollisuuksia iso talo tarjoaa datan hyödyntämiseen liittyen. ”Kun sitten työhaastattelussa tiimi ja työtehtävät vaikuttivat todella lupaavilta, oli valinta helppo”, Justus kertoo. 


Justus käsittelee työssään asiakkaiden vahinkoja koskevaa dataa, ja hänen ratkaisemansa ongelmat liittyvät vahvasti datan saatavuuteen. ”Saamme dataa erilaisista lähteistä liittyen esimerkiksi siihen, millaisia vahinkoja asiakkaillemme sattuu, ja miten korvauskäsittelijämme korvaustilanteita ratkaisevat. Minun tehtäväni on tuoda tämä data raportoitavaksi lähdejärjestelmästä, ja koko tiimimme tehtävä taas on varmistaa, että data on kokonaisuudessaan riittävää ja sen laatu on kunnossa. Datan perusteella pystymme sitten auttamaan asiakkaita riskein ennakoinnissa ja välttämään arjen vahinkoja”, Justus summaa.


Yksi Justuksen työn kenties tärkeimmistä osa-alueista onkin tehdä sellaisia ratkaisuja datankäsittelyssä, jotka ovat paitsi toimivia, myös helposti jatkokehitettäviä. ”Kun tekee koodaamistyötä, on huolehdittava, että koodi on sellaista, että sitä pystyy jälkikäteen helposti lukemaan ja mahdollisesti myös muokkaamaan ja uusiokäyttämään”, hän kuvaa. 


Uudet teknologiat läsnä arjessa


Opittavaa datayksikössä on riittänyt alusta lähtien. ”Teknisten taitojen lisäksi täällä pääsi heti opiskelemaan esimerkiksi vakuutusalan toimintaa ja sitä, millaista dataa tällä alalla hyödynnetään. Olemme niin iso toimija, että meillä on käytössä todella paljon erilaisia teknologioita ja järjestelmiä, joihin pääsi myös nopeasti tutustumaan”, Justus kertoo. ”Lisäksi oli hauska huomata, kuinka monipuolisia kehityspolkuja ja -mahdollisuuksia talon sisältä löytyy.”


Jatkuva oppiminen näkyy Justuksen työssä myös käytössä olevan OP:n 70/20/10 -mallin muodossa. ”20 prosenttia työajasta käytämme siihen, että kehitämme tiimimme toimintatapoja entistä toimivimmiksi ja 10 prosenttia ajasta käytetään puolestaan uuden opiskeluun. Esimerkiksi OP:n omassa Software Academyssa pääsee kehittämään osaamistaan erilaisten verkkokurssien muodossa, joilla opiskellaan yhdessä tukiporukan kanssa”, Justus kertoo. 


Uusien teknologioiden oppiminen on Justuksen mielestä yksi työn parhaita puolia. ”Tässä työssä pääsee jatkuvasti haastamaan itseään ja opiskelemaan uutta. Se on ehdottomasti yksi tämän työn vahvuuksia. Pitkästyttäviä hetkiä ei tule, kun koko ajan pääsee sukeltamaan syvemmälle uusiin teemoihin ja kehittämään osaamistaan lisää”, hän kertoo. Uuden oppimisesta ja sen soveltamisesta seuraa myös varmoja onnistumisen hetkiä. ”Kun osaa soveltaa oppimaansa ja palaset loksahtavat kohdilleen, on onnistumisen tunne taattu”, Justus toteaa. 


Kannustava kulttuuri tukee osaamisen kehitystä


Töiden ohella Justus opiskelee tietotekniikkaa Aalto Yliopistossa. Hänet on yllättänyt positiivisesti se, kuinka tiimi on kiinnostunut ja kannustava myös opintoihin liittyen. ”Olen saanut esihenkilöltä ja kollegoilta paljon tukea ja tsemppiä opintoihini. Kaiken kaikkiaan tuntuu, että täällä ollaan aidosti kiinnostuneita jokaisen osaamisesta ja uratavoitteista”, Justus kertoo. ”On myös ollut hauska huomata, kuinka lyhyessäkin ajassa pääsee jo neuvomaan ja opastamaan muita. Tavallaan tuntuu, että vastahan aloitin työni täällä, mutta kun omaa osaamista tarkastelee hieman enemmän, huomaa puolessatoista vuodessa kehittyneensä hurjasti.”


Tiimin mukava työkulttuuri takaa, että työilmapiiri on rento ja avoin. ”Porukassamme on tosi hyvä henki ja kaikki tulevat hyvin juttuun keskenään. Tiimimme on suhteellisen nuori ja meillä on muitakin vastavalmistuneita tai valmistuvassa olevia. Ymmärrystä erilasille elämäntilanteille löytyykin todella hyvin ja osaavaa apua on aina tarjolla.” Justus on tyytyväinen myös siihen, kuinka yksikössä kiinnitetään aktiivisesti huomiota tiimiläisten tulevaisuuden tavoitteisiin. ”Tiimissä kannustetaan kaikkia kohti seuraavia askeleita uralla tarjoamalla aktiivisesti sparrailuhetkiä ja mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen esimerkiksi uusiin teknologioihin tutustumalla. Se on aika arvokas juttu”, hän kiteyttää.