Ensimmäinen vuosi Product Specialistina – Millaista on työ finanssimarkkinainformaation parissa?

Product Specialist Niko Korhonen nauttii haastavista työtehtävistä, joiden parissa uutta oppii joka päivä.”Minulla on entuudestaan vahva tausta pankkialalta, ja aiempi kokemukseni painottui yritysten pankki- ja sijoitusneuvontaan sekä premium-varainhoitoon. Opiskelutaustani puolestaan on tietojärjestelmätieteiden puolelta, eli osaamiseni on yhdistelmä bisnesinformaatioteknologiaa sekä asiakasrajapinnassa työskentelyä. Kun aloin kaivata urallani haasteita, jossa nämä osa-alueet yhdistyisivät, törmäsin OP:n avoimeen tehtävään, jossa etsittiin finanssimarkkinainformaatio-asiantuntijaa. Se kuulosti roolilta, jossa pääsisin yhdistelemään osaamistani monipuolisesti, ja noin vuosi sitten pääsin aloittamaan uudessa työssä.

Meitä Product Specialisteja löytyy ympäri OP:ta monella eri painotuksella. Omassa työssäni pidän huolta siitä, että kaikki finanssimarkkinoihin liittyvä informaatio liikkuu talon ulkopuolella ja sisällä niin kuin pitääkin. Tiimimme vastuulla on siis huolehtia tarvittavan datan kulkeutuminen tietokantoihin ja alustoihin ajallaan, ja että niihin liittyvät järjestelmät toimivat odotetusti. Ulkoisille asiakkaille työmme näkyy kaikkialla siellä, missä markkinadataa on käytössä – esimerkiksi Nasdaqin kurssien päivittymisenä OP:n verkkosivulle. Omassa roolissani korostuu paitsi analyyttinen osaaminen, myös bisnesymmärrys ja jossain määrin myös tekninen tausta. Esimerkiksi ohjelmointia on hyvä ymmärtää, vaikka sitä ei konkreettisesti tässä roolissa tehdäkään.

OP:lle minut innosti hakemaan paitsi uniikki ja osaamistani monipuolisesti yhdistelevä rooli, myös OP:lla työskentelevien tuttavien suositukset. Heiltä kuulemani positiiviset kokemukset erityisesti yrityskulttuuriin ja johtamiseen liittyen kannustivat jättämään työhakemuksen. Hyvää kertoi myös se, että kaikki kyseiset tuttavat ovat edelleen talossa töissä. Näin vuoden jälkeen voin itsekin allekirjoittaa kuulemani.

Työn keskiössä nopealiikkeinen tiimi ja itseohjautuvat työtavat

Oma ydintiimini on pieni mutta aikaansaava. Tiiviissä porukassa työskennellessä auttaa, että tiedonkulku sujuvaa ja roolijako selkeä. Nämä ovat meillä toteutuneet hienosti – tiimimme oli uusi, joten pääsimme rakentamaan siitä oman näköisemme alusta lähtien. Uuteen työhön valmistautuessa olikin mukava huomata, että hyvä keskusteluyhteys tiimin kanssa löytyi jo ennen varsinaista aloituspäivää. Se, että saimme täydet valtuudet kehittää tiimin tekemistä ja toimintatapoja on tehnyt tiimistämme joustavan ja nopealiikkeisen. Hommaa riitti heti alusta lähtien: jo ensimmäisellä viikolla kalenteristani löytyivät ensimmäiset toimittajatapaamiset, eli itse tekemisen makuun pääsi vauhdilla.

Kuluneeseen vuoteen on mahtunut todella monipuolista tekemistä aina hankinta- ja kilpailutusprosesseista datan käyttäjämallinnukseen ja compliance-riskien kartoittamiseen. Olen päässyt oppimaan myös minulle aivan uusista alustoista ja työkaluista, ja varsinkin analyysipuolen teknistä osaamista on päässyt kasvattamaan paljon. Hauskaa on myös se, kuinka tekemisemme ulottuu ympäri taloa: en usko, että koko OP Ryhmässä on montakaan heimoa, joiden kanssa emme ole olleet tekemisissä ainakin jossain muodossa.

Minulle sopii haastava työ, jossa pääsen jatkuvasti oppimaan uutta. Tässä roolissa se toteutuu hyvin, sillä pöydälläni on usein tehtäviä, joiden jokaista osa-aluetta en välttämättä osaa etukäteen, vaan itse työ opettaa. Taitojaan saakin kehittää aktiivisesti ja mieli pysyy virkeänä, kun rutiininomaista toistoa ei ole liikaa. Saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta tässä työssä jokainen päivä todella on erilainen kuin edellinen. On ollut myös mukava huomata, kuinka hyvin täällä OP:lla toteutuu itseohjautuva toimintamalli – työ tuntuu entistä merkityksellisemmältä, kun saa itse aidosti vaikuttaa siihen, kuinka asiat hoidetaan. Arvostan paljon sitä, että täällä on vapaus tehdä työ omalla tavalla ja myös luotto siihen, että asiat hoidetaan hyvin.

Osaamisen kehittämisen mahdollisuudet innostavat

Kulunut vuosi on ollut sekä itselleni että tiimillemme onnistunut. Esimerkiksi, yksi tiimimme suurimmista päätavoitteista on säästöjen tuominen datankäytön kustannuksiin, ja tavoite saavutettiin hienosti. Tuntuukin, että meillä on hyvä tekemisen meininki päällä ja saamme paljon asioita aikaiseksi. Alkuvuodesta oman ammatillisen työkalupakin kehittäminen sai vielä lisäpotkua, kun perustimme muiden product specialistien kanssa oman osaajaryhmän, jonka yksi tarkoitus on osaamisen ja oppien jakaminen.

Vastaavista tehtävistä kiinnostuneille suosittelisin tänne hakemista, jos ketterä työpaikkakulttuuri, henkilöstön arvostus ja mahdollisuudet haastaa itseään ovat tärkeitä tekijöitä työpaikan valinnassa. Täällä osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ovat aika lailla rajattomat ja talon sisäisiin urapolkuihin aidosti kannustetaan. Se on juttu, johon voi OP:laisena olla tosi tyytyväinen.