Kiitorata toimi omalla kohdallani erinomaisena ja avartavana kokemuksena; trainee -ohjelma tarjosi laajan näkökulman rahoitusalan työkenttään sopivan haastavien ja monipuolisten työtehtävien sekä OP:n eri liiketoiminta-alueiden johdon tapaamisten ja yritysvierailujen kautta. 

Omat trainee-tehtäväni olivat hyvin monipuoliset. Tiivistetysti vastasin Markets -tuotteiden myynnin tukemisesta ja suunnittelusta. Käytännössä siis suunnittelimme erilaisia myynnin vauhditus -kampanjoita, tein erilaisia myyntimateriaaleja ja myynnintukimateriaaleja, videotukimateriaaleja ja raportointia. Tehtäväni mallikas suorittaminen vaati ehkä eniten halua oppia uutta, ja palavaa motivaatiota rahoitusmarkkinoita kohtaan. Tämä mahdollisti erilaisten tuotteiden nopean oppimisen, sekä sen että sain huomattavasti irti jokaisesta työpäivästä. Työtehtävät vastasivat ennakko-odotuksiani ja ne laajenivat jatkuvasti Trainee -jakson edetessä omien toivomusteni, sekä tiimini tarpeiden mukaan.

Tiimini on kuusihenkinen, ja Markets -yksikössämme työskentelee noin 100 ihmistä – eli olemme melko tiivis porukka kokonaisuudessaan. Marketsissa yhteishenki onkin juuri tiiviin kokonaisuuden vuoksi erinomainen, ihmiset tuntevat hyvin toisensa ja minäkin opin vähintään tietämään kaikki kasvoilta. Samassa tilassa työskentely mahdollistaa helpon kommunikoimisen laajamittaisesti kaikkien samassa yksikössä työskentelevien kesken niin työasioihin liittyen, kuin viimeisimpien urheilutapahtumien tai muiden ajankohtaisten aiheiden ympäriltä. Mielenkiintoista, näin markkinoita seuraavana ihmisenä oli myös nähdä, millaisia reaktioita erilaiset markkinatapahtumat aiheuttivat eri toiminnoissa. Pääsin erinomaisesti mukaan myös tiimiini, sopeuduin hyvin porukkaan ja työpäivän mielekkyydestä iso osa tuleekin juuri hyvän tiimin ja tiimihengen ansiosta. Mieleenpainuvimpia asioita erilaisten työtapahtumien lisäksi ovatkin olleet tiimin yhteiset tiimi-illat, sekä Padel -pelit ja viimeisimpänä OP:n kesäpäiväreissu Ouluun johon lähdimme lähes koko tiimin vahvuudella.

Trainee-jakson aikana tärkeintä oppia on ehdottomasti ollut erilaisten tuoterakenteiden ymmärtäminen, ja Markets -toimintojen laaja hahmottaminen. Uskon haluavani ainakin lähitulevaisuudessa työskennellä vastaavassa ympäristössä, joten tuotteiden ja kokonaisuuden hahmottaminen auttaa lähes varmasti tällaisessa työympäristössä edistymistä. Jatkankin samassa työtehtävässä työskentelyä nyt Kiitorata-ohjelman loputtua määräaikaisen työsuhteen merkeissä, heti kesälomareissun jälkeen.

Suosittelen Kiitorata -ohjelmaa erityisesti sen takia, että se opettaa erityisesti työelämästä ja itsestä työntekijänä. Ohjelma auttoi minua hahmottamaan, minkälaisia asioita haluan tehdä valmistuttuani, millaisessa työympäristössä haluan työskennellä ja millaisia vaatimuksia työelämässä menestymiseen vaaditaan. OP:lla traineena pärjää henkilö, jolla on tarpeeksi halua kehittää itseään ja oppia uutta, tärkeää on myös hyvä asenne työntekoa kohtaan – toki erityisesti omassa roolissani myös kiinnostus markkinoita kohtaan ja perustietämys esimerkiksi osakkeista, korkomarkkinoista ja niin edelleen auttoivat huomattavasti.

Juuso, Sales-trainee / Markets