#58 – Mitä Solution Analyst tekee OP:lla?

Tänään OP Tech Podcastissa puhutaan Solution Analystin työstä. Toni Kopran vieraaksi saapuu OP:n Senior Solution Analyst Sami Halonen.

Tänään Sami ja Toni keskustelevat muun muassa siitä,

  • millainen Solution Analyst -rooli on,
  • miten Solution Analystiksi tullaan ja
  • millaisia työkaluja Sami käyttää työssään.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>

Mitä Solution Analyst tekee OP:lla?

Sami Halonen on työskennellyt OP:lla Senior Solution Analyst -roolissa puolisentoista vuotta ja työskentelee tällä hetkellä vähittäisasiakkaidemme pankkipalveluiden parissa tiimissä, joka vastaa tilipalveluiden kyvykkyyksistä. Työkseen hän ratkoo erilaisia tilipalveluiden akuutteja ongelmia, jotka voivat liittyä esimerkiksi tilin avaamiseen tai sulkemiseen verkossa.

“Solution Analystina olen se monitoimikaveri, joka ratkaisee sellaisia tuotannosta tulevia haasteita, jotka eivät suoraan lokeroidu kenenkään muun rooliin”, Sami täsmentää.

Toinen puoli Samin työstä on pankkipalveluiden kokonaisuuden uudistamista. Yhä suurempi määrä pankkipalveluista on laajentunut verkkoon ja tätä suuntausta erityisesti korona on kiihdyttänyt. Aiemmin esimerkiksi tilin lopettaminen piti tehdä konttorissa. Nyt sekin onnistuu kotisohvalta.

“Meidän pankkien pitää olla digitalisoitumisen rintamassa ykkösenä ja viedä kaikki mahdolliset palvelut verkkoon”, Sami painottaa.

Samin rooli palveluiden kehittämisessä on esimerkiksi uuden palvelun ideointia tai talon sisältä liiketoiminnalta tulleen palvelun kehittämisen toiveen jatkojalostusta. Toisinaan myös EU:n tai Suomen lainsäädännöstä osoitetaan jokin säädös, johon meidän tulee pankkina vastata.

Samin tiimissä on kaksi Solution Analystia, joista Sami keskittyy teknisten asioiden ratkomiseen ja Samin kollega liiketoiminnan pulmien pähkäilyyn.

”Jokaisella roolilla on paljon annettavaa yhteiseen kehittämiseen. Vaikka parviäly on klisee, se toimii älyttömän hyvin”, Sami sanoo.

Miten Solution Analystiksi tullaan?

Solution Analystiksi voi päätyä montaa reittiä, kunhan matkan varrelta tulee poimittua näppärät ongelmanratkaisu-, viestintä- ja ihmissuhdetaidot.

“Ongelmanratkaisutaito on näistä kaikkein tärkein. Olipa sitten insinööri, filosofian maisteri tai ekonomi, pärjää Solution Analystina ongelmanratkaisutaidolla ja yhteistyökyvyllä”, Sami korostaa.

Yhteistyötaidot painottuvat roolissa jo siksikin, että Solution Analystit työskentelevät meillä OP:lla monien sidosryhmien ja erilaisten roolien kanssa. Solution Analystit hyödyntävät ympärillä olevaa tiimiä, esimerkiksi designereita UI-suunnittelussa, testaajia, ohjelmistokehittäjiä ja tuotepäälliköitä.

“Sanoisin, että Solution Analystille ulospäin suuntautunut persoonallisuus on hyvä asia. Solution Analyst ei voi tehdä työtään yksin pimeässä laboratoriossa”, Sami pohtii.

Edellä mainittujen taitojen lisäksi hyötyä on myös teknisestä ymmärryksestä. Sami näkee koodaamisen nykyisin jo jonkin asteisena yleissivistyksenä. Hän itse ylläpitää ohjelmointitaitojaan sivutoimisena yrittäjänä.

“Asiakkaille sivutyönä koodaaminen pitää ymmärtämiseni sillä tasolla, millä sen tänä päivänä pitää olla. Saan samalla aivoille hierontaa ja pysyn hyvässä kunnossa”, Sami kertoo.

Kuuntele Samin ja Tonin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Millainen on Solution Analystin tyypillinen työpäivä?
  • Keiden kanssa Solution Analyst työskentelee?
  • Miten Solution Analystiksi tullaan?
  • Työkalut ja viitekehykset, joita Sami käyttää työssään
  • Näin Solution Analyst pitää huolta osaamisestaan
  • Miten Sami johtaa itseään?

Jakson kesto: 22:18 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Samin ja Tonin kanssa

Twitterissä: @tonikopra

LinkedInissä: Sami Halonen ja Toni Kopra

Samiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse sami.halonen (a) op.fi.