#56 – Miten OP toimii alustataloudessa?

Tänään OP Tech Podcastissa on aiheena alustatalous. Toni Kopran vieraaksi saapuu

Business Lead Antti Niemelä, jonka tehtävänä OP:lla on auttaa asiakasyrityksiämme heidän osto- ja myyntitoiminnassaan järjestämällä esimerkiksi rahoitusta OP:n asiakasyritysten asiakkaille.

Tänään Antti ja Toni keskustelevat muun muassa siitä,

  • miten OP ja alustatalous liittyvät toisiinsa
  • millainen rooli tech-kehittäjillä on alustatalouden rakentamisessa
  • mitä muuta alustatalouteen osallistuminen on kuin API-rajapintojen rakentamista ja tuotteistamista.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>

OP osallistuu alustatalouteen, vaikka ei toimikaan kuten Airbnb tai Über

Mitä on alustatalous? Antti näkee alustatalouden ikään kuin digitaalisena kauppapaikkana, jossa asiakkaat ja myyjät kohtaavat toisensa ja käyvät kauppaa, kuten perinteisessä kivajalkakauppakeskuksessa.

“Tässä meidän tehtävänä OP:lla on mahdollistaa ne ostojen ja myyntien prosessit, joita asiakkaan toimitusketjuun liittyy digitaalisessa ympäristössä”, Antti täsmentää.

Alustatalouden tunnetuimpien brändien joukkoon lukeutuvat muun muassa henkilökuljetuspalvelu Über ja asunnonvuokrauspalvelu Airbnb. Nämä digitaaliset alustat eivät itsessään tarjoa majoitusta tai kuljetuspalveluita, mutta ovat suosittuja kauppapaikkoja majoitusten ja kuljetuspalveluiden ostajille sekä myyjille.

Alustatalous voi Antin mukaan tarkoittaa muutakin. Esimerkiksi kun autonostaja saapuu autokauppaan, hän saattaa tarvita rahoitusta uuden menopelin hankintaan. Silloin OP rientää avuksi autokauppiaan yhteistyökumppanin roolissa.

“Se ei ole vielä puhdasta alustataloutta, vaan datan jakamista API-rajapintojen kautta OP:n ja autokaupan välillä. Samaan pakettiin voidaan lisätä vaikkapa vakuutuksia ja tehdä kauppaa rinnakkaisen tai saman API-rajapinnan kautta”, Antti havainnollistaa OP:n osuutta.

Mihin devaajaa tarvitaan alustataloudessa?

Tällä hetkellä me OP:lla rakennamme kyvykkyyttä, jonka avulla voimme osallistua alustatalouteen. Monen devaajamme työpöydällä se näkyy esimerkiksi projekteina, joissa varmistamme datan jakamisen hallitusti ja turvallisesti. Olemme satsanneet myös tuotteistettuihin API-rajapintoihin, joita kuka tahansa voi hyödyntää vaikka tältä seisomalta.

“Devaajamme eivät tee pelkästään API-rajapintaa, jossa on koodia ja bittiä, vaan olemme samalla osa asiakkaidemme arkea”, Antti kertoo ja viittaa aiempaan autokaupan esimerkkiin.

Kun onnistumme yhdistämään teknisen kyvykkyyden liiketoimintamalleihin ja asiakkaiden auttamiseen, pääsemme uuden kasvavan liiketoiminnan ytimeen. Sen lisäksi pieni joukko kehittäjiämme on jo osallistunut myös uudehkon B27-maksualueen ja -alustan rakentamiseen, jonka OP omistaa yhdessä viiden pohjoismaisen pankin kanssa.

“Siinä ollaan jo lähellä digitaalista kauppapaikkaa”, Antti sanoo.

Kuuntele Antin ja Tonin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Mistä alustataloudessa on kyse?
  • Mitä tekemistä OP:lla on alustatalouden kanssa?
  • Millaisia ansaintamalleja alustataloudessa on?
  • “Alustatalous ei ole binääristä”
  • Miten tech-kehittäjät voivat varmistaa alustatalouden?
  • Alustatalouden askelmerkit OP:ssa

Jakson kesto: 14:54 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Antin ja Tonin kanssa

Anttiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse antti.niemela (a) op.fi