#50 – OP:n teknologiavisio ja 3 tärkeää trendiä

OP Tech Podcastin jaksossa 50 Toni Kopran studiossa vierailee teknologian evankelistana tunnettu, OP Labin vetäjä Heikki Rautila, jonka tehtävänä on kiihdyttää OP:n liiketoimintoja uudistumisessa ja innovaatioiden hyödyntämisessä. Podcastissa Heikki raottaa kuuntelijoille, millaisista ilmiöistä ja trendeistä OP:n teknologiavisio koostuu ja esittelee kolme merkittävää teknologiatrendiä finanssialalla.

Heikki ja Toni keskustelevat muun muassa siitä,

  • miten OP:n teknologiavisio on rakennettu,
  • mitä teknologiatrendejä OP:lla arvioitiin tärkeiksi ja
  • mitä huolenaiheita finanssialan teknologiavisioon lukeutuu.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>

Teknologiavisio auttaa tähtäämään oikeaan suuntaan myös lyhyemmän aikavälin kehityshankkeissa

OP:n teknologiavisio on näkemys trendeistä, teknologioista ja ilmiöistä, joiden uskomme muokkaavan finanssialaa seuraavien 5–10 vuoden kuluessa. Kyseessä ei ole kovin yksityiskohtainen suunnitelma tai tiekartta, vaan pikemminkin Pohjantähti, jota kohti navigoimme kehittämisen arjessamme ja joka auttaa meitä priorisoimaan lyhyemmän aikavälin kehityshankkeita.

OP:n visioon on rankattu noin tusinan verran teknologioita, joita seuraamme ja tutkimme. Näistä rakennuspalikoista olemme koonneet lisäksi konkreettisia skenaarioita: Miten kvanttilaskenta vaikuttaisi yritysasiakkaamme elämään? Miten lisätyn todellisuuden mahdollisuudet hyödyttäisivät asiakkaidemme arkea?

“Katsoimme pitkää teknologiatrendien listaa OP-linssien läpi ja arvioimme, kuinka nopeasti kukin trendi vaikuttaisi toimintaamme. Tiensä listalle läpäisivät vain ne teknologiat, joiden muutosvoimaan uskomme finanssialalla”, Heikki kertoo kriteerejä teknologiavision kokoamisessa.

Lohkoketjujen avulla voidaan luottaa omien järjestelmien ulkopuoliseen tietoon

Heikin mukaan yksi tärkeimmistä teknologiaan liittyvistä trendeistä finanssialalla on “luottamus korvaa kontrollin”. Kun aiemmin kukin pankki käsitteli asiakkaan tietoja siiloutuneesti omassa järjestelmässään, nykyisin asiakkaan tarjoomaan yhdistyy datavirtoja myös oman järjestelmän ulkopuolelta.

Tällaisessa maailmassa ei voida enää kontrolloida tietoa, vaan täytyy rakentaa mekanismeja, joiden avulla tietoon voidaan luottaa. Esimerkiksi lohkoketjujen avulla voidaan varmentaa faktoja, osapuolia ja digitaalisia dokumentteja, kuten kuitteja tai laskuja.

Kuuntele myös OP Tech Podcast -jakso 13 lohkoketjujen soveltamisesta finanssialalla >>

Toinen tärkeä Heikin nostama trendi on teknologian humanisaatio. Kun ennen kaikki pankkipalvelut hoidettiin henkilökohtaisesti pankkikonttorissa tutun virkailijan kanssa, digitalisaation myötä asiakaspalvelu heilahti hetkeksi toiseen äärilaitaan. Nyt ollaan palaamassa takaisin ihmisläheiseen asiointiin, jossa raha- ja vakuutusasioita voidaan esimerkiksi hoitaa jälleen luonnollisella kielellä.

“Vanha tuttu konttorikanava tulee takaisin, mutta digitaalisessa muodossa asiakkaan taskuun. Datan hyödyntäminen edistyy niin hienosti, että palveluita voidaan räätälöidä yksittäiselle asiakkaalle”, Heikki kuvailee.

Kuuntele Heikin ja Tonin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Mikä on teknologiavisio ja miksi OP Ryhmä tarvitsee sellaisen?
  • OP:n teknologiavisioon mahtuvat vain tärkeimmät trendit – miten ne rankattiin?
  • Kolme merkittävää teknologiatrendiä finanssialalla
  • Kuinka usein teknologiavisiota on syytä päivittää?
  • Mitä huolenaiheita OP:n teknologiavisioon lukeutuu?

Jakson kesto: 25:39 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Heikin ja Tonin kanssa

Heikkiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse heikki.rautila (a) op.fi