#42 – Masters of Dev – tulokaskokemuksia React-koulutuksesta

OP Tech Podcastin jaksossa 42 Kristian Luoma saa uudestaan vieraakseen OP:n uuden developer Aino Peräkasarin, joka aloitti syyskuun alussa OP:n softakehittäjille suunnatussa Masters of Dev -koulutusohjelmassa. Nyt Aino on päässyt syventymään muun muassa React:n maailmaan. Edellisen kerran Ainon tulokaskokemuksista kuultiin jaksossa 36.

Tässä jaksossa Kristian ja Aino keskustelevat muun muassa siitä,

  • miltä Masters of Dev -koulutus vaikuttaa kuuden viikon jälkeen,
  • miten OP:n koulutusohjelma on soveltunut Ainon aiempaan ohjelmointiosaamiseen ja
  • millaista React-koulutus on ollut.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >>

Masters of Dev -ohjelma polkaistiin käyntiin React- ja Node.js -opinnoilla

Aino aloitti syyskuun alussa OP:n uudessa Masters of Dev -koulutusohjelmassa. Ohjelma on tarkoitettu ponnahduslaudaksi uransa alkuvaiheessa oleville softakehittäjille, jotka hyötyvät syventävästä tech-painotteisesta perehdytyksestä tulevaisuuden OP-urallaan.

Koulutukseen kuuluu kaiken kaikkiaan neljä opintomoduulia: React, Node.js, API-kehitys ja DevOps. Nyt kuuden intensiivisen viikon jälkeen Ainon ryhmä on ennättänyt koulutusohjelman puoliväliin. Ensimmäisissä React- ja Node.js -koulutusmoduuleissa on ollut kouluttajina konkareita OP:n yhteistyökumppaneilta Fraktiolta ja Risingstackilta.

“Kouluttajat ovat olleet osaavia ja kokeneita ohjelmistokehittäjiä. On ollut ilo olla heidän opissaan”, Aino kiittelee.

Poikkeustilanteen aikana koulutukset on järjestetty etänä Teamsin yli, mikä on Ainon mukaan toiminut yllättävänkin hyvin. Vaikka ryhmä ei koronan vuoksi juurikaan näe toisiaan kasvokkain, myös hyvä ryhmädynamiikka on alkanut muotoutua.

“On alkanut syntyä keskustelukulttuuria. Kysellään apuja toisiltamme ja jaetaan mielipiteitä”, Aino summaa alkuvaiheen havaintojaan.

Lue myös, millainen ensivaikutelma Ainolla oli Masters of Dev -ohjelmasta ensimmäisten kahden viikon jälkeen >>

Aiempi ohjelmistokehittäjän tausta on auttanut pysymään kärryillä

Ainolla oli työskennellyt ohjelmistokehittäjänä kokopäiväisesti reilun kahden vuoden ajan ennen Masters of Dev -ohjelman alkua. Hän odotti OP:n ohjelmalta eniten sitä, että perehdyttämiseen panostettaisiin hiukan tavanomaista enemmän ja että ohjelman avulla pääsisi syvemmälle itselle vieraampiin teknologioihin. Tässä vaiheessa koulutusohjelmaa odotuksiin on vastattu hyvin ja Aino on kokenut koulutuksen juuri sopivan haastavana.

“Mun oma pohja on ollut juuri sopiva. Aika paljon on tuttua asiaa, mutta olen päässyt sopivasti oppimaan myös uutta”, Aino arvioi.

Masters of Dev -ryhmän uudet ohjelmistokehittäjät ovat tulleet OP:lle hyvin erilaisilla taustoilla. Ainon mukaan tärkeintä on, että on sen verran aiempaa kokemusta, että pysyy mukana koulutuksessa.

“Toisaalta jos olisi hirveän kokenut, opetus voisi käydä tylsäksi”, Aino pohtii.

Millaista React-koulutus on ollut OP:lla?


Ainon ryhmällä on juuri päättynyt Masters of Dev -ohjelman ensimmäisen opintomoduulin React-opinnot. Heti alussa käytiin hyvin tiiviisti läpi teoriaosuus, kuinka React-projektin kannattaa rakentaa ja miten dataa haetaan. Sen jälkeen ryhmässä opiskelevat ohjelmistokehittäjät saivat koodaustehtävät pähkäiltäväkseen. Heille annettiin valmiina muun muassa riippuvuudet (dependency) ja tehtävässä käytettävä bulkkidata. Tehtävän jälkeen kouluttajat näyttivät, kuinka he olisivat itse edenneet tehtävänannon kanssa.

“Jos tehtävää ei osannut ratkoa itse, niin pääsi näkemään yhdenlaisen toimivan ratkaisun”, Aino kertoo.

Seuraavaksi Ainon ryhmällä on ohjelmassa API-kehitys ja DevOps. Opintojen tarkemmasta sisällöstä voit lukea lisää täältä. Ainon tulokaskokemuksista kuullaan podcastissa myöhemmin lisää, kun hän on ehtinyt päästä kunnolla työn touhuun oman tiiminsä kanssa.

Kuuntele Ainon ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Miltä Masters of Dev -koulutus vaikuttaa kuuden opiskeluviikon jälkeen?
  • Miten OP:n koulutusohjelma on soveltunut Ainon aiempaan ohjelmointiosaamiseen?
  • Kuinka haastavaa on ollut ottaa haltuun uusia teknologioita?
  • Millaista React-koulutus on ollut?
  • Seuraavien moduulien Masters of Dev -opinnot

 

Jakson kesto: 9:01 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Ainon ja Kristianin kanssa

Twitterissä: @kluoma

LinkedInissä: Aino Peräkasari & Kristian Luoma