#3 – Finanssiäly ja Data Scientistin rooli OP:lla

OP Tech Podcastin kolmannessa jaksossa Kristian haastattelee Finanssiäly -yksikön Data Scientistia Juhani Koskista. Kristian ja Juhani keskustelevat muun muassa

  • finanssiälystä nyt ja tulevaisuudessa,
  • Juhanin nykyisestä työnkuvasta sekä urapolusta Data Scientistiksi ja
  • datan mahdollisuuksista finanssialalla

Kurkkaa mitä edellinen jakso koski >>

Mitä finanssiäly tarkoittaa?

”Finanssiälyyn kiteytyy ajatus siitä, että yritämme eri tavoin tehdä finanssialasta ja OP:n palveluista ja tuotteista älykkäämpiä, tehokkaampia sekä samalla asiakkaillemme henkilökohtaisempia”, Juhani kertoo.

Valtavan käyttäjämäärän ansiosta OP:lla on hyödynnettävänään merkittävän suuri määrä dataa. Ja tämä data on OP:n Data Scientistien käytettävissä heidän kehittäessään palveluista entistä parempia.

”Konkreettisella tasolla Finanssiäly tarkoittaa meillä OP:lla myös omaa yksikköään. Me Finanssiäly -yksikön työntekijät toimimme ikään kuin OP:n sisäisinä konsultteina ja opastamme eri liiketoimintoja datan hyödyntämisessä”, hän jatkaa.

Millainen on Data Scientistin rooli OP:lla?

Suurin osa OP:n Data Scientisteista työskentelee tiiviisti jonkin tietyn liiketoiminta-alueen kanssa joko sparraten tai tiiviinä osana projektin parissa työskentelevää tiimiä. Datan hyödyntämisen taso on hyvin yksilöllistä. Projektissa työskentelyn pituus riippuukin usein dataymmärryksen tasosta ja projektin mittakaavan suuruudesta.

”Projektityöskentelyn lisäksi teemme Finanssiälyssä myös omaa kehitystä, jonka tarkoitus on hyödyttää koko OP Ryhmää, ei pelkästään yhtä liiketoimintaa. Olen itse työskennellyt pääosin koko ajan yksikkömme oman kehityksen parissa”, Juhani kertoo.

Ennen OP:lle tuloa Juhani kasvatti osaamistaan erilaisissa dataintensiivisissä rooleissa muun muassa business intelligencen ja tutkimuspainotteisempien työtehtävien parissa. Ensimmäisen Data Scientist -roolin Juhani nappasi konsulttiyrityksestä, mutta siirtyi OP:lle jo 1,5 vuotta sitten.

”OP:lla houkutteli erityisesti se, että kaikki tekeminen tähtää johonkin konkreettiseen, tuotteistettuun ratkaisuun ja minulla on mahdollisuus nähdä palveluiden elinkaari kokonaisuudessaan. Harvassa paikassa on näin paljon dataa saatavilla Suomen mittakaavassa. Olen viihtynyt täällä Data Scientistina erittäin hyvin.”

Kuuntele Juhanin haastattelu kokonaisuudessaan Spotifyssa >>

Jakson sisältö 

  • Mitä finanssiäly tarkoittaa?
  • Finanssiäly -tiimi ja Juhanin urapolku
  • Miten Juhani ja muut Data Scientistit parantavat OP:n asiakkaiden arkea datan avulla?
  • Miltä finanssiälyn tulevaisuus näyttää?
  • Onko OP kiinnostava työpaikka Data Scientistille?

Jakson kesto: 16:31 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Kristianin ja Pekan kanssa

• Twitterissä @kluoma & @pekkakokko
• LinkedInissä Kristian Luoma & Pekka Kokko