#29 – Reaaliaikaiset API-ratkaisut

”Yritysasiakkaan maksuliikkeen API-ratkaisut ovat OP:n yritysasiakkaiden käyttöön tarkotettuja API-tuotteita, jotka mahdollistavat yritysasiakkaalle reaaliaikaiset vuorokauden ja vuoden ympäri käytössä olevat rajapinnat reaaliaikaisiin ja automatisoidun maksuliikkeen tarpeisiin.”

OP Tech Podcastin 29. jaksossa Kristian Luoma saa vieraakseen OP:lla Business Developerina ja Product Ownerina työskentelevän Jussi Kolhisen. Päivittäisessä työssään Jussi toimii liiketoimintatarpeiden sekä tiimin ja kehittämistyön välimaastossa API-ratkaisut -tiimissä OP Ryhmän Maksuliikennepalvelut -heimossa.

Tässä jaksossa Kristian ja Jussi keskustelevat muun muassa siitä,

  • mitä API-ratkaisut tarkoittavat,
  • miten reaaliaikaisuus muuttaa finanssialaa ja
  • mitä hyötyä API-ratkaisuista on OP:n yritysasiakkaille.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >> 

API-ratkaisut ja reaaliaikainen ulottuvuus

”API on ohjelmointirajapinta ja maailmanlaajuisesti standardoitu tapa, jolla voidaan rakentaa integraatioita eri järjestelmien välille”, Jussi aloittaa ja jatkaa:

”Kyse ei ole sinänsä mistään uudesta asiasta, mutta uutta on se, että olemme ensimmäistä kertaa tuomassa API-ratkaisuja yritysasiakkaan niin sanotun konekielisen maksuliikenteen kontekstiin.”

Finanssimaailma onkin ottanut askeleita reaaliaikaiseen suuntaan viime vuosikymmenen ja etenkin viimeisten vuosien aikana.

”Yritysasiakkaiden automatisoitujen maksamisen palveluiden kehitys, eli se, että yritysasiakkaat pystyisivät maksamaan omista järjestelmistään tai taloushallinnon sovelluksistaan ja käynnistämään tilisiirtoja, hakemaan tiliotteita sekä kirjanpitoaineistoja omiin aineistoihinsa, on laahannut perässä. Valtaosalla asiakkaista on edelleen käytössä 1980-luvun käytäntöihin pohjautuvat Webservice-kanavan ratkaisut, jossa käytetään eräpohjaisia aineistolähetyksiä, aineiston noutoja ja ajastuksia”, Jussi kertoo.

”Nyt, kun maailma on menossa reaaliaikaisempaan suuntaan, osalla pankeista on käytössä jo SEPA Instant Payment, eli reaaliaikainen SEPA pikasiirto, jossa maksut siirtyvät Euroopan laajuisesti pankista toiseen ja maksajalta saajalle kymmenessä sekunnissa. Vanhat aineistot ja Webservice-kanavat eivät kuitenkaan tue reaaliaikaisuuden tarvetta täysin”, Jussi jatkaa.

”Olemmekin OP:lla nähneet, että APIt tuovat asiaan yksinkertaisen ratkaisun. Voimme tarjota samanlaisia palveluita API-rajapintojen kautta, jolloin integraatio API-ratkaisuihin tulee olemaan paljon helpompi. Lisäksi saamme API-ratkaisujen kautta otettua reaaliaikaisesti vuorokauden ympäri vastaan yritysasiakkaiden maksutoimeksiantoja, tilisiirtoja ja toimitettua tileistä heidän tarvitsemaansa tietoa.”

Miten reaaliaikaisuus muuttaa finanssialaa?

”Lyhyemmällä aikavälillä yritysasiakkaiden helppojen prosessiparannusten kehittäminen APIen kautta voisi olla yksi väylä, missä päästään reaaliaikaisuudessa nopeasti liikkeelle”, Jussi kertoo.

”Keskustelujen perusteella asiakkailla saattaa olla jopa vuosikymmenien takaisia manuaaliprosesseja käytössään liittyen esimerkiksi siihen, miten saapuneesta tapahtumasta saadaan tietoa asiakaspalveluun, jotta jokin prosessi käynnistyisi”, Jussi sanoo ja jatkaa:

”APIen kautta pystymme automatisoimaan prosessin loppuun asti siten, ettei kenenkään tarvitse olla tarkistamassa listoja tai luetteloita. APIen kautta saamme vietyä tiedon juuri siihen sovellukseen, missä tietoa tarvitaan ja näin saamme vuorokauden ympäri automatisoidusti käynnistettyä tiettyjä prosesseja esimerkiksi tavaroiden luovutukseen, asiakaspalveluun tai palveluiden käynnistämiseen liittyen.”

”Meillä on kuitenkin vielä pitkä matka edessä, jos haluamme nähdä koko maksamisen kentän siirtyvän reaaliaikaiseksi ja ehkä alustataloudenkin suuntaan. Sillä tiellä olemme ottamassa vasta ensiaskeleita. Kaikkien yritysten prosessien vieminen eräpohjaisesta maailmasta reaaliaikatalouteen tulee ottamaan aikansa, sillä kenttä on niin laaja”, Jussi toteaa.

”Meillä OP:ssa on kuitenkin paljon puhetta disruptiosta, alustataloudesta sekä Open Bankingista ja tilanne omien API-tuotteidemme suhteen on se, että meillä on ensimmäisiä palveluita tarjolla, jotka toimivat mahdollistajana tässä reaaliaikaisuuden muutoksessa. On jännittävää seurata, miten tässä tulee käymään, mistä asiakkaat lähtevät liikkeelle ja millaisiin tarkoituksiin kukakin API-ratkaisujamme käyttää”, hän summaa.

Kuuntele Jussin ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Mitä API-ratkaisut tarkoittavat?
  • Reaaliaikainen maksuliike
  • Mitä hyötyä API-ratkaisuista on OP:n yritysasiakkaille?
  • Minkälaisia muutoksia reaaliaikaisuus tuo finanssialalle?
  • OP:n API-tuotteet verkossa

Jakson kesto: 20:43 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Jussin ja Kristianin kanssa

Jussiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen jussi.kolhinen@op.fi