#22 – Miten OP:n devaajat kehittävät osaamistaan?

”OP:n Kehittäminen ja teknologiat -organisaatiossa kehitetään erityisesti teknistä osaamista, mutta toki paljon muutakin. Minä ja Tomas olemme kiinnostuneita erityisesti developereiden osaamisesta; mitä teknisin porukka tekee ja miten he saavat työnsä suoritettua mahdollisimman tehokkaasti”, avaa OP:lla Competence Leadinä työskentelevä Jukka Merisalo.

OP Tech Podcastin 22. jaksossa tutustutaan siihen, miten OP:lla kehitetään osaamista finanssimaailman muuttuvia tarpeita varten. Jaksossa Kristian Luoma saa keskusteluvieraita kaksin kappalein, kun OP:n pankkitoiminnan devaajien Competence Leadit Jukka Merisalo ja Tomas Björnfot saapuvat studioon.

Yhdessä kolmikko keskustelee muun muassa siitä,

  • miksi osaamisen kehittäminen on tärkeä teema,
  • mitä OP:n Software Academy tarjoaa OP:n kehittäjille ja
  • miten osaamisen kehittäminen organisoituu osana OP:n ketterää toimintamallia.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >> 

Minkä takia osaamisen kehittäminen on tärkeä teema OP Ryhmälle?

”Varsinkin kehittämisen ja teknologioiden alueella osaaminen on yksi suurimmista pääomista. Me tarjoamme osaamista OP:n heimomallien mukaisten tiimien käyttöön, joten näemme osaamisen kehittämisen entistä tärkeämpänä ja satsaamme siihen”, Jukka aloittaa.

”Tällä hetkellä panostetaan erityisesti DevOps-osaamiseen, joka on autonomisilla tiimeillä ketterän toimintamallin ytimessä. Lisäksi AWS-pilvipalveluiden osaamista tarvitaan, kun rakennamme enenevissä määrin palveluita AWS:n päälle”, Tomas jatkaa.

Osaamisen kehittämisellä nähdään olevan vaikutuksia myös työssä jaksamiseen sekä motivaatioon.

”Motivoitunut ihminen saa enemmän asioita aikaiseksi. Yleensä silloin jaksaa työskennellä myös paineistetussakin ympäristössä aiempaa paremmin. Ja kun saa asioita valmiiksi – totta kai se motivoi ja sitä kautta ruokkii monenlaisia positiivisia juttuja”, Jukka kertoo.

”Ja niinhän se on, että osaamisen kehittämisen tarjoamat mahdollisuudet ovat tärkeä kilpailuetu useassa työpaikassa, jossa osaajista kilpaillaan”, Kristian lisää ja jatkaa: ”Miten te näette sen omassa työssänne: janoavatko devaajat kehittymistä omassa työssään?”

”Omasta mielestäni devarit ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita uusista teknologioista ja haluavat pitää osaamisensa ajan tasalla. Tämä tulee esille rekrytoinneissa, mutta myös nykyinen henkilöstö arvostaa sitä, että meillä on paljon mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen esimerkiksi OP:n Software Academyn kautta”, Tomas summaa.

Mikä on OP:n Software Academy ja mitä se tarjoaa OP:n kehittäjille?

”OP:n Software Academy tarjoaa kehittäjille kuuteen eri osa-alueeseen fokusoituvan koulutuspaletin, joihin kuuluvat pilvipalvelut, DevOps, mobiili (sisältäen sekä natiivipuolen että web frontin), tietoturva, data ja APIt”, Jukka avaa.

”OP:n Software Academyn opinnot koostuvat pääsääntöisesti verkkokursseista ja ilmeisesti edistyneimmille opiskelijoille tulee myös vertaisopettamisen tuki, eikö niin”, lisää Kristian.

”Kyllä. Erityisesti AWS-koulutuksessa on ollut mukana mentoreita ja esimerkiksi DevOpsin puolella olemme pitäneet myös ihan luokkahuonekoulutusta”, Tomas kertoo.

Miten osaamisen kehittäminen organisoituu osana OP:n ketterää toimintakulttuuria?

”OP:n Software Academyn lisäksi meillä on Chapter-toimintaa Competence-alueilla. Eli jokainen OP:n devaaja kuuluu Chapteriin ja jokaisella Chapterilla on Chapter Lead, joka on osaamistaustaltaan hieman seniorimpi henkilö”, Tomas sanoo ja jatkaa:

”Chapter Lead pystyy sparraamaan muita ja yhdessä porukan kanssa miettimään, minkälaiseen osaamisen kehittämiseen juuri omalla Chapter-alueella pitäisi panostaa.”

Chaptereiden lisäksi OP:laiset muodostavat myös omia kiltojaan talon sisällä.

”OP Ryhmän sisällä on myös henkilöstön muodostamia kiltoja omien intressi- tai osaamisalueidensa mukaan. Kiltojen toimintaan voi osallistua vapaasti oman mielenkiinnon mukaan. Killat muodostavat isoja tai pienempiä verkostoja myös toisilta devaajilta oppimiseen”, Tomas summaa.

Kuuntele Jukan, Tomaksen ja Kristianin keskustelu kokonaisuudessaan Spotifysta >>

Jakson sisältö

  • Minkälaista osaamista OP:n Kehittäminen ja teknologiat -organisaatiossa kehitetään?
  • Osaamisen kehittäminen on tärkeä teema OP:lla
  • Mitä OP Software Academy tarjoaa OP:n kehittäjille?
  • Miten osaamisen kehittäminen organisoituu osana OP:n ketterää toimintamallia?
  • Sisäisten ja ulkoisten devaajatapahtumien suosio kasvaa

Jakson kesto: 13:13 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Jukan, Tomaksen ja Kristianin kanssa

LinkedInissä: Jukka Merisalo, Tomas Björnfot & Kristian Luoma
Twitterissä: @jukkamerisalo & @kluoma

Jakson vieraisiin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteisiin jukka.merisalo@op.fi ja tomas.björnfot@op.fi.