#18 – DevOpsin käyttöönotto OP:lla

OP Tech Podcastin 18. jaksossa Kristian Luoma saa vieraakseen OP:n Head of Engineering and DevOps Henri Helakarin. Henri on ollut edesauttamassa OP:n ketterän toimintamallin muutosta eteenpäin erityisesti sen tekniseltä osalta. 

”DevOpsille on olemassa useita eri määritelmiä. Itse miellän sen kokonaisvastuuksi tuotteen ja palvelun elinkaaresta. DevOpsin avulla yksinkertaistetaan ja automatisoidaan asioita – käytetään työssä ylipäätään sellaista maalaisjärkeä”, Henri avaa.

Tässä jaksossa Kristian ja Henri keskustelevat muun muassa siitä,

  • miksi DevOps on tärkeää finanssitoiminnalle,
  • mitä DevOpsin käyttöönotto tarkoittaa käytännössä ja
  • miten se vaikuttaa kehittäjäkokemukseen OP Ryhmässä.

Katso tästä, mitä edellinen jakso käsitteli >> 

Miksi DevOpsin käyttöönotto on tärkeää finanssitoiminnalle?

”Omasta mielestäni nopeus, laatu ja tehokkuus ovat DevOpsin hyödyistä keskeisimpiä. Varsinkin softakehityksessä, jossa meillä on oikeita loppukäyttäjiä palveluille ja tuotteille, pääsemme paremmin ymmärtämään asiakkaan näkökulmaa; onko palvelu tai tuote hyvä ja olemmeko tehneet oikeita asioita”, Henri kertoo.

DevOpsin käyttöönotolla on saatu OP Ryhmässä monenlaisia etuja ja positiivisia kokemuksia aikaan. Jos DevOpsia ei hyödynnettäisi, tilanne voisi olla päinvastainen:

”Pahimmillaan meillä voisi olla yksittäiseen asiaan tai tekemiseen liittyen valtava määrä vastuun siirtoja henkilöltä toiselle. Tällaisessa tilanteessa kapula tyypillisesti tippuu monta kertaa matkan varrella. Sellainen on harvoin tehokasta”, Henri sanoo.

Kuinka DevOpsin käyttöönotto näkyy yksittäisen kehittäjän motivaatiossa? Entä tiimien tai koko organisaation tasolla?

”DevOpsilla pyritään tietysti vaikuttamaan myös kehittäjäkokemukseen. Tähän asti kokemukset ovat olleet tosi rohkaisevia ja positiivisia. Kun saadaan toisteisia työvaiheita pois ja työntekijät pääsevät vapauttamaan aikaa merkityksellisimmille tehtäville, ovat kommentit olleet sen tyyppisiä, että nyt on mukavampi tulla aamulla töihin”, Henri kertoo.

”Ja laajemmin ajateltuna yksi OP:n ketterän toimintamallin pyrkimyksistä on antaa vastuuta sinne missä vastuun kuuluisi olla – ja usein koodin osalta koodaaja on se paras osoite”, Kristian vinkkaa.

Tiimi- ja heimotasolla DevOps on tuonut mukanaan merkittäviäkin muutoksia. Henri on ollut mukana valmentamassa DevOpsin käyttöönottoa esimerkiksi OP:n Kehittäminen ja teknologiat -liiketoiminnon Rajapintapalvelut-heimossa.

”Teimme kyseisen heimon kanssa 4 viikkoa tiivistä yhteistyötä ja saimme DevOpsin avulla sekä teknisiä että ei-teknisiä parannuksia aikaan. Teknisellä puolella yksittäisen koodimuutoksen läpimenoaika parantui sadoilla prosenteilla, jopa päivistä tunteihin. Esimerkiksi tällaisella muutoksella on ollut suuri vaikutus tiimin tekemiseen ja motivaatioon”, Henri kertoo.

Koko organisaation tasolla toimintamallien muutosmatka on alkumetreillä, mutta silti hyvässä vauhdissa.

”Ensimmäisiä hyviä ja konkreettisia tuloksia on saatu aikaan ja seuraavaksi muutosmatkalle lähtee lisää liiketoimintoja mukaan. Myös OP:n prosesseja ja rakenteellisia asioita tulee muuttaa sekä iteroida jatkuvasti, jotta pääsemme yhdessä kohti parempaa”, Henri summaa.

Kuuntele Henrin haastattelu kokonaisuudessaan Spotifyssa >>

Jakson sisältö

  • Mitä DevOps tarkoittaa ja miksi sen käyttöönotto on tärkeää finanssitoiminnalle?
  • DevOpsin vaikutukset kehittäjäkokemukseen ja tiimien toimintaan OP Ryhmässä
  • Miten DevOps ja jatkuva parantamisen piiri toimivat käytännössä?
  • DevOpsiin kouluttaminen, valmentaminen ja mentorointi OP:lla
  • Henrin kokemukset OP:n toimintamallien muutoksesta

Jakson kesto: 12:16 min

Jatketaan keskustelua sosiaalisessa mediassa! Verkostoidu Kristianin ja Henrin kanssa

Henriin voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen henri.helakari@op.fi.