Janne toteutti haaveensa täyspäiväisestä yrittäjyydestä ryhtymällä asiamieheksi

Täyspäiväinen yrittäjyys oli kiinnostanut Janne Smolanderia jo vuosien ajan. Asiamiehen työ tuli vastaan yllättäen, mutta juuri oikeaan aikaan.

Kun Janne Smolander kuuli asiamiestyöstä ensimmäistä kertaa, hän innostui suuresti kuulemastaan. Ystäväpariskunta kertoi hänelle työstään OPn asiamiehinä ja Janne oli vakuuttunut; itsenäisyys, vapaus ja tuloksellisuus puhuttelivat.

”Sanoin heille suoraan, että minä haluan mukaan”, Smolander kertaa hymyillen.

Tuolloin hän puhui hieman pilkettä silmäkulmassaan, mutta puhelin soi kuukautta myöhemmin.

”Silloin kyllä leuka loksahti auki. Päätin hakea paikkaa ja minut kutsuttiin työhaastatteluun. Pääsimme myyntijohtajan kanssa yhteisymmärrykseen ja huhtikuussa aloitin työt asiamiehenä.”

Sisäinen polte ohjasi Jannea – hän on siihen tottunut.

Tekemisen palo ohjaa eteenpäin

”Olen urallani hakenut sitä, mitä aion isona olla. Lopulta kaikki osaset ovat loksahtaneet paikoilleen ja niistä on tullut toinen toisiaan tukeva kokonaisuus.”

Nuorena miehenä Janne kouluttautui leipuriksi ja teki töitä leipomossa joitain vuosia. Tämän jälkeen hän kouluttautui merkonomiksi ja pian sen perään hän hankki tradenomin tutkinnon. Ahkera ja kehittymishaluinen luonne vei Jannen leipurin roolista kokonaisen leipomon talouspäälliköksi. Tuossa välissä hän työskenteli kymmenen vuoden ajan merkittävän kokoluokan yrityksen business controllerina.

Janne haaveili täyspäiväisestä yrittäjyydestä usean vuoden ajan. Hän teki business controllerin työn ohessa sivutoimisena työnään taloushallinnon konsultointia oman toiminimen kautta. Oikeaa tilaisuutta täyspäiväiseen yrittäjyyteen ei kuitenkaan tullut.

Asiamiehen työ tarjosi Jannen odottaman tilaisuuden yrittäjyyteen, ja sen hän päätti hyödyntää.

”Se tuntui erittäin hyvältä ratkaisulta, koska pelikenttä vaikutti mielekkäältä ja näin, että oma työni määrittäisi ansaintapotentiaalin.”

Oli aika siirtyä täyspäiväiseksi yrittäjäksi, siitäkin huolimatta, että Jannella ei ollut kokemusta myyntityöstä. Se häntä motivoikin.

Näkökulmaa, josta asiakas hyötyy

Asiamiehen työhön Janne sai koulutuksen, jonka myötä hän sai virallisen valtuutuksen vastuulliseen toimenkuvaan. Vakuutusasiat olivat hänelle entuudestaan tuttuja ostajan näkökulmasta, mutta niiden myyntityö on vaatinut opettelua.

”Olen käyttänyt paljon aikaani osaamiseni kehittämiseen ja uuden oppimiseen”, Smolander kertoo.

Työkokemuksensa ansiosta Jannella on arvokasta kokemusta vakuutusten ostamisesta juuri yritys- ja maatila-asiakkaiden näkökulmasta. Hän osaa asettua toiselle puolelle neuvottelupöytää, mutta kehittää nyt uudessa roolissaan omaa tapaansa tehdä myyntiä.

”Olen hyvin analyyttinen. Keskustelen kollegoiden kanssa ja mietin sitä, miten voisin tehdä asioita eri tavalla.”

”Pitkillä ajomatkoilla on aikaa miettiä.”

Tahtotila kehittymiseen on kenties vahvempi kuin koskaan. Asiamiehen työn eri osa-alueet ovat niin laajat, että Janne huomasi ensimmäisen puolen vuoden aikana yrittäneensä omaksua liikaa, liian nopeasti. Myyntijohtaja Karoliina huomasi Jannen halun kehittyä ja avasi keskustelun.

”Karoliina kehotti hölläämään. Meillä on todella välitön yhteys ja hän on ollut minulle erittäin tärkeä tukihenkilö tässä työssä.”

Janne suositteleekin tulevia asiamiehiä suunnittelemaan oman koulutuspolun huolella, jotta asioiden omaksumiselle jää riittävästi aikaa. Tahdin rauhoittaminen kannatti, sillä Janne löysi jälleen rytmin työhön.

Laumasielu

Janne kokee, että asiamiehenä hänen vahvuutensa pääsevät esiin eri tavalla kuin aiemmin: arki täyttyy ihmisten kohtaamisesta ja kuuntelemisesta. Se sopii mainiosti vuorovaikutuksesta pitävälle Smolanderille.

”Tässä työssä näkee ja kuulee paljon erilaisia tarinoita päivittäin. Ihmisten kohtaaminen on hyvin mielenkiintoista.”

Hän pyrkii tapaamaan ihmiset aina kasvotusten, koska vain siten Smolander kokee voivansa palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

”Minulla on silloin varmempi olo siitä, että asiat menevät fiksusti ja pystyn esittämään heille oikeat ratkaisut. Uskon oman työni onnistumisprosentin olevan parempi, kun kohtaan ihmiset kasvotusten.”

Vuorovaikutustaidot suurimmaksi vahvuudekseen nostava Janne kokee työskentelevänsä vertaistensa kanssa. Asiamiesten yhteisöllisyys on tarttuvaa, ja Janne vannoo oikeanlaisen verkoston nimeen.

”Reiluus ja toveruus on meidän keskuudessamme hyvin vahvasti läsnä. Meillä on rento porukka, jota on kiva tavata.”

Asiamiehet tukevat toisiaan onnistumisessa, vaikka työ onkin itsenäistä. Tätä kulttuuria Janne arvostaa erityisen paljon.

”On hyvä, että on sparraajia ympärillä. Kysellään kuulumisia, tsempataan toisiamme ja jaetaan onnistumisia”, Smolander listaa.

Yrittäjänä Janne asettaa nyt tavoitteita itselleen. Hän haluaa kehittää verkostonsa tukemana myyntitaitojaan. Sosiaalisista tilanteista nauttivan Smolanderin työ asiamiehenä on pohjimmiltaan ihmisten kohtaamista ja heidän palvelemistaan. Suurimman onnistumisen riemun hän saa esittäessään ratkaisun, johon asiakas on tyytyväinen.

”Voi vitsi sitä tunnetta. Tässä työssä tosi paljon on itsestä kiinni.”

Olisiko asiamiestyö juuri sinulle sopiva?

Katso avoinna olevat paikkamme tai tutustu paremmin asiamiestyöhön täällä.