Asiamiestyö toi vapauden ja itsenäisyyden Jaanan elämään

Jaana löysi OPn asiamiehen työstä uralleen haluamansa suunnan. Aloittaminen kysyi rohkeutta, mutta uskaltamisen palkintona on ollut motivoiva työ.

”Olen aina tehnyt työni niin kuin olisin ollut yrittäjä”, Jaana Iso-Pahkala kiteyttää.

Työn vapaus, yrittäjäsuvun mentaliteetti ja oman työpanoksen merkitys toimivat Jaanalle ratkaisevina tekijöinä, kun hän päätti ryhtyä OPn asiamieheksi hieman vajaat kaksi vuotta sitten. Tuota ennen Jaana oli tehnyt merkittävän ja nousujohteisen uran myynnin ja markkinoinnin parissa. Viimeisimmässä työssään edes tunnustukset ansiokkaasta työstä ja hyvä ansiotaso eivät tuoneet täyttymystä.

”Aikamoinen kynnys olisi lähteä takaisin perinteiseen toimistotyöhön. Koen tehneeni sitätarpeeksi.”

Käänteentekijä oli elokuu 2015 – tuolloin Jaana sai ensimmäisen kerran tietää OPn asiamiehen työstä, joka vaikutti sellaiselta roolilta, jota hän oli etsinyt. Päätöksenteko vaati kuitenkin aikaa, sillä perheellisenä ihmisenä Jaana ei voinut ajatella vain itseään. Vakuuttaminen ei myöskään ollut hänelle erityisen tuttua.

”Mietin sitä, että onko tämä sellainen asia, johon kannattaa ryhtyä.”

Jaana oli kuitenkin kiinnostunut tehtävästä, joten hänelle järjestettiin tapaaminen vastikään asiamiehen roolissa aloittaneen Jarin kanssa päätöksenteon helpottamiseksi. Keskustelut käytännön asioista, asiamiehen koulutuksesta ja ansaintamalleista valoivat Jaanaan uskoa.

”Hän sai minut vakuuttuneeksi siitä, että pärjään kyllä roolissa.”

Rohkeus voitti, ja Jaana aloitti uuden vaiheen urallaan – hänestä tulisi yrittäjä.

Ihmiset edellä

Valitessaan asiamiestyön Jaana koki merkittäväksi tekijäksi sen ihmislähtöisyyden. Hän oli tiennyt jo hyvän aikaa haluavansa yrittäjäksi, mutta viimeinen terävöitys yrittäjyyden näkökulmaan oli puuttunut.

”Oivalsin, että haluan yrittäjänä tehdä ihmisten kanssa töitä.”

OPn arvot ja maine ihmisläheisenä ja luotettavana toimijana nousivat tärkeään asemaan, kun Jaana pohti yrittäjyyttä. Hän kokee OPn asiamiehenä nauttivansa tunnettuutta, joka asettaa hänen työlleen standardin.

”Myyntityötä ei voi tehdä muuten kuin olemalla rehellinen ja sanansa mittainen. Ihmisten luottamus pitää ansaita.”

Suoraan asiakastapaamisiin Jaanan ei tarvinnut ryhtyä, sillä hän aloitti asiamiestyön muiden tapaan tiiviillä koulutusjaksolla. Jaana kasvoi vakuutusalan asiantuntijaksi yhdessä samaan aikaan Pohjois-Savon alueella aloittaneen Jannen kanssa.

”Se oli kyllä todella hienoa, että ei aivan yksin tarvinnut olla siinä. Meistä tuli Jannen kanssa ystäviä ja edelleenkin prepataan toisiamme tässä työssä.”

Perehdytysjakson jälkeen asiamiestyö alkoi toden teolla ja Jaana sai laittaa oppimansa käytännön testiin.

Onnistumisista varmuutta

Ensimmäisenä virallisena työpäivänä asiamiehenä Jaanalla oli edessään lista nimiä. Hieman epäröiden hän tarttui puhelimeen, mutta yllättyi positiivisesti – ihmisillä oli tarve vakuuttamiselle. Onnistumisia tuli heti alkumetreillä.

Luontaisen sosiaalisena ihmisenä hän ei kuitenkaan tyytynyt tekemään työtään vain puhelimessa. Jaana kokee olevansa vahvimmillaan asiamiehenä ja palvelevansa asiakkaitaan parhaiten, kun hän kohtaa ihmiset kasvotusten.

”Pidän ihmisistä ja saan tästä työstä paljon enemmän irti, kun teen sitä kasvotusten. Pyrin siihen, että kohtaamani henkilö voi hoitaa kanssani kaikki vakuutusasiat kerralla.”

Jatkuva uuden oppiminen motivoi Jaanaa uudessa työssään ja ensimmäiset puoli vuotta olivatkin varsin intensiiviset. Sen aikana – ja sen jälkeen – hän on saanut tukea niin kollegoiltaan, myyjän tuesta kuin myyntijohtaja Karoliinalta.

”Koin vuosi sitten jakson, jolloin kauppa ei luistanut. Tekemisen ilo löytyi jälleen, kun aloin urheilla vapaa-ajalla. Liikunta on aina ollut minulle todella tärkeää ja sille pitää varata riittävästi aikaa.”

Asiamiehen työ kysyy Jaanan mukaan vahvaa oma-aloitteisuutta, laajaa asiaosaamista ja paineensietokykyä. Kalenterimerkintöjä pitää kunnioittaa – omaa aikaa unohtamatta. Itsenäisenä tekijänä Jaana kokeekin kaipaavansa vain välillä kevyttä ohjausta työssään.

Asiamiesten keskinäinen tuki nousee itsenäisessä työssä korkeaan arvoon. Kunnioitus on vahva kivijalka, jolle rakentaa yhteisöllisyyttä.

”Me ollaan todella tiivis porukka. Monista kollegoista on tullut minulle ystäviä, joille voin soittaa ja kysyä heidän kuulumisiaan.”

Yrittäjän arki toi vapauden

Kuluneet kaksi vuotta asiamiehenä ovat tuoneet yrittäjän arjen takaisin Jaanan elämään. Itsenäinen ja kellosta riippumaton työ on tuonut uusia ulottuvuuksia arkeen.

”Tämä työ mahdollistaa sen, että saan olla meidän tyttöjä vastassa, kun he tulevat koulusta. Pääsen kuulemaan heidän tärkeät asiansa heti kotiovella.”

Arjessa on nyt myös uudenlainen vapaus. Jaana kokee sen tasapainottaneen perhe-elämäänsä ja tuoneen yleistä tyytyväisyyttä työhönsä. Erityiskiitosta hän antaa puolisolleen, joka on rohkaissut häntä ja antanut rauhaa uuden työn tekemiseen.

Vapauden mukanaan tuoma vastuu sopii Jaanan luonteelle.

”Olen aina halunnut päättää itse omista asioistani.”

Olisiko asiamiestyö juuri sinulle sopiva?

Katso avoinna olevat paikkamme tai tutustu paremmin asiamiestyöhön täällä.