Asiantuntijoiden kasvumatkat ovat Susanna Vasaran työn suola  

Monipuolisen uran esihenkilötehtävien parissa tehnyt Susanna Vasara on työskennellyt OP:lla Competence Leadina kolmen vuoden ajan. Punaisena lankana hänen ammatillisella polullaan on ihmisten kanssa toiminen. “Minua innostaa muiden tukeminen ja heidän osaamisensa kehittäminen. Sytyn päästessäni miettimään, mikä saa kenetkin motivoitumaan ja kasvamaan”, Susanna kertoo.   

OP:lle Susannan houkutteli ison talon potentiaali. “Näen suuressa talossa paljon mahdollisuuksia: esimerkiksi sisäisiä urapolkuja on tarjolla monipuolisesti niin horisontaalisesti kuin vertikaalisestikin, Susanna kuvaa. Kun OP:lla sattui olemaan haussa juurikin ihmisten johtamiseen liittyvä Competence Leadin rooli tiedonhallinnan heimossa, ei Susanna epäröinyt hakea.   

“Tiedonhallinta, jossa aloitin OP-urani, on alustaheimo, joka tukee toiminnallaan koko ryhmää, eli sekä pankki- että vakuutustoimintaa. Se oli kolmen vuoden ajan mainio näköalapaikka eri puolille OP:ta ja myös ryhmätasoiseen tekemiseen. Rooli antoi hurjasti ymmärrystä siihen, mitä kaikkea liiketoimintamme kehittävät joka päivä”, Susanna kiittelee.      

Competence Leadeja löytyy eri puolilta Kehittäminen ja Teknologiat -organisaatiota, mutta kaikkia heitä yhdistää ihmisläheinen työnkuva, jossa mahdollistetaan tiimiläisten ammatillinen kasvu. Rooliin kuuluu usein, että johdettava organisaatio on suurehko, joten esihenkilöosaamisen perusteet on hyvä olla hallussa. “Siitä huolimatta tämä tehtävä sopii monenlaiselle ihmiskeskeiselle tekijälle. Kyseessä voi olla vaikka ensimmäinen rooli, johon kuuluu johtamista, jos organisaatio tai johdettavan alueen substanssi on muuten tuttua”, Susanna kannustaa.      

Oikeat osaajat oikeassa paikassa   

Tiimiläisten osaamisen kehittämisen lisäksi Susannan työn ydintä ovat rekrytoinnit, kumppaniyhteistyöt sekä erilaisista HR-prosesseista huolehtiminen. Liiketoiminnan tarpeita ymmärtämällä Competence Lead pystyy muodostamaan kokonaiskuvan esimerkiksi siitä, millaisia osaajia alueelle kaivataan.       

OP Ryhmän Ketterän toimintatavan edistäminen johtamistyössä on Susannalle tärkeää. “Meillä Competence Leadeilla on todellinen avainrooli siinä, että meillä on työstään innostuva, osaava henkilöstö, joka oppii ja kehittyy talon sisällä. Tästä pidämme huolen keskustelemalla osaajiemme kanssa aktiivisesti erilaisista urapoluista ja varmistamalla, että heidän kehittymissuunnitelmansa mahdollistavat monipuolisen kasvun ammattilaisena”, hän kertoo.    

  Arjen onnistumiset tuovat lisävirtaa työpäiviin. “Omalla urallani hienoimmat hetket liittyvät juurikin ihmisten auttamiseen – kun saamme esimerkiksi jonkun vastuukenttää järjestettyä entistä mielekkäämmäksi tai löydämme jollekulle uuden, kiinnostavan erikoistumissuunnan”, Susanna kertoo. Hän on päässyt todistamaan myös monta erilaista kasvutarinaa. “On aina hienoa päästä seuraamaan vierestä, kun nuori uraansa aloitteleva henkilö etenee yhä vaativampiin tehtäviin”, Susanna hymyilee.       

Jatkuvaa kehitystyötä     

OP on Suomen suurimpia ohjelmistotaloja, jossa riittää kysyntää monenlaiselle tech-osaamiselle. Susannaa inspiroi se, kuinka finanssialalla uusia teknologiamahdollisuuksia kartoitetaan ja luodaan koko ajan.    
“Meillä tehdään jatkuvaa kehitystyötä ja hyödynnetään todella moderneja teknologioita. Mielikuva pölyisestä pankista ei siis vastaa todellisuutta”, hän nauraa.      

Susannan matka OP:lla alkoi samaan aikaan kun pandemia, joka laittoi koko organisaation opettelemaan uusia työskentelytapoja etänä. Vastaanotto oli välimatkasta huolimatta lämmin ja yhteys kollegoihin muodostui nopeasti. “Vaikka tilanne oli jännittävä, kävi heti alusta lähtien selväksi, että apua ja juttuseuraa on aina tarjolla sijainnista riippumatta”, Susanna kertoo. Hän pääsi myös tukemaan tiimiläisiään uudenlaisessa työarjessa alusta lähtien. “Opetteluaika oli intensiivistä, kun kaikki olivat uuden äärellä, mutta siinä oppi nopeasti myös kuulostelemaan herkällä korvalla, kuinka tiimiläisten arki kotikonttorilla oikeasti sujui”, hän kuvaa.      

Tämän vuoden helmikuussa Susannaa otti hoitaakseen uusia haasteita OP Ryhmän sisällä, kun hän hyppäsi Solution Analyst -roolissa toimivien asiantuntijoiden esihenkilöksi tukemaan vakuutusliiketoimintaa. Vaikka Susannan tehtävänimike pysyy samana, pääsee kontekstia vaihtamalla oppimaan taas paljon uutta. “Tämä on yksi konkreettinen osoitus siitä, millaisia urasiirtymiä isosta talosta voi löytyä. Vaikuttamisen mahdollisuuksia on aina tarjolla, kun pitää silmät ja korvat auki”, Susanna päättää.