Riina Piiroisen uratarina

Ensimmäisen kosketuksen OP:sta työyhteisönä sain vuonna 2020, kun työskentelin asiakirjalaatijana. Tuolloin tein töitä myös muualla ja opinnot tietojenkäsittelytieteen kandidaatiksi olivat täydessä vauhdissa. Siispä karsin työntekoa ja keskityin opintoihin. Vuoden 2021 alussa näin ilmoituksen avoimesta työpaikasta OP:lla. Tuumasta toimeen ja hakemus vetämään! Huhtikuussa 2021 aloitin työn täysipäiväisenä asiakasneuvojana Henkilöasiakkaat-heimossa.

Ympäristö oli kannustava alusta alkaen. Kesällä pidettiin sparrauskeskustelua palvelutuotannon Agile Coach Tuomo Lehtosen kanssa ulkona, kun Tuomo otti esille minun opintoni. Puheeksi tuli opintoihin liittyvä harjoittelujakso - pohdittiin erilaisia vaihtoehtoja, kuinka voisin edistää opintojani ja olisiko mahdollista suorittaa harjoittelu jopa talon sisällä. Muutaman viikon kuluttua Tuomo antoi minulle nykyisen kollegani Riikan yhteystiedot, jotta voisin hieman tutustua hänen työhönsä data-analyytikkona ja siihen, mitä kaikkea OP:lla tehdään.

Sovittiin Riikan kanssa Teams-palaveri ja sain mahdollisuuden tutustua data-analyytikon työhön esittäen Riikalle kysymyksiä. Riikka sai työn kuulostamaan hyvin mielenkiintoiselle. Tuolloin ajattelin, että tuolla minäkin haluan vielä joku päivä olla töissä. Kysyin siis Riikalta, uskaltaisinko laittaa hänen esihenkilölleen Competence Lead Markku Leskiselle sähköpostia ja tarjota itseäni harjoittelijaksi. Riikka oli kannustava. Sähköposti vetämään: esittelin itseni, taustani ja kysyin suoraan mahdollisuutta harjoittelujaksoon. 

Selvät sävelet Markun kanssa löytyi ja sovimme, että harjoittelu analyytikkona alkaa syyskuussa 2021 ja päättyy joulukuussa 2021. Jo tällöin Markku kuitenkin väläytteli, että jos kaikki menee hyvin, niin myös jatkoa saattaa löytyä. Olin hyvin innoissani jo siitä, että pääsen ensimmäistä kertaa tekemään töitä oman alan tehtävissä. Vielä enemmän olin innoissani mahdollisuudesta siihen, että saan tehdä töitä noissa hommissa kauemminkin kuin vain harjoittelun ajan.

Harjoittelujakso kului nopeasti ja kuluneet neljä kuukautta antoivat paljon. Tietoa, taitoa ja mahtavia, taitavia ihmisiä ympärille. Jakson aikana ehdin oppimaan, kuinka asioita kannattaa tehdä ja kuinka niitä ei todellakaan kannata tehdä. Yliopistossa olin opetellut koodaamaan pääasiassa Javalla, joten myös pääasiallinen koodaus Pythonilla oli täysin uutta. Harjoitteluni aikana sain koodata, testata koodeja, dokumentoida, tuottaa ensimmäisen oman raportin, parantaa erilaisten ohjaustaulujen hallintaa sekä opettaa kollegoilleni Gitin saloja. Tehtävät olivat hyvin mielenkiintoisia ja on ollut ilo huomata oma kehitys. Mielenkiintoinen työ on myös motivoinut opintojen saralla ja antanut suuntaviivoja siihen, mihin haluan syventyä. Tiedon ja taidon ohella myös oma ajattelu on kehittynyt, mikä on erityisen tärkeää, kun puhutaan analytiikasta ja koodaamisesta. On tärkeää pitää tavoite kirkkaana mielessä, mutta silti on kyettävä ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.

Ilokseni voin kertoa, että vaikka harjoittelujakso päättyi, niin työni analytiikan kompetenssialueella jatkuivat!