Teatterista teollisuuden kautta it-alalle – Timo Blomqvistin ura on ollut täynnä yllättäviä juonenkäänteitä
Platform Owner Timo Blomqvistin työhistoria on värikäs; ennen OP:lle tuloaan hän opiskeli kolme eri ammattia ja työskenteli teatterissa, keittiöllä ja karting-liikkeessä. Mitä oppeja it-osaaja on ottanut mukaansa eri aloilta?
Timo Blomqvist on työskennellyt OP:lla seitsemän vuoden ajan vastaten SAS-alustoista eri heimoissa. Hän toimii alustojen ylläpidon parissa, paneutuen jatkuvuussuunnitteluun ja ohjeistaen eri tahoja alustoihin liittyvissä asioissa.
Jo ennen OP:lle tuloaan Timo ehti kartuttaa tietotaitoaan SAS-ohjelmistoista 16 vuoden ajan. Rakkaus tietotekniikkaan on kulkenut mukana lapsesta saakka.
‒ Ensimmäinen tietokoneeni oli Spectravideo SV-328. Sitä ennen tutuksi olivat tulleet kaverin VIC-20 ja monokrominäyttöiseen Kaypro10, jonka keskusyksikkö painoi kuin synti. Olen puuhaillut tietotekniikan kanssa intohimoisesti 40 vuotta.
Tie it-asiantuntijaksi ei silti ollut suoraviivainen, vaan Blomqvist on nähnyt työelämää eri vinkkeleistä.
Vihaisia koiria ja bearnaise-kastiketta
Nuorena innokas moottoriurheiluharrastaja kartutti kokemusta karting-liikkeessä ja hoiti kiinteistöhuollon tehtäviä Keravalla. Jälkimmäisessä työvuorot olivat toisinaan tapahtumarikkaita.
‒ Vihaiset koirat ja kärkkäät naapuritorat tulivat tutuksi. Onneksi minulla oli Mobira Cityman, jolla sain soitettua tarvittaessa hälytysajoneuvot.
Parikymppisenä Blomqvist uurasti suurkeittiöllä, jossa tehtailtiin yli 2500 ruoka-annosta päivässä. Raaka-ainevarastoa hoitaneen Timon rakkaus ruoan tekemiseen syntyi kokkeja auttaessa. Laskentatoimen opinnot veivät kuitenkin mukanaan, ja heti valmistuttuaan tuore merkonomi kiskaistiin keravalaisen teatterin talousjohtajaksi.
Esiintymisvarmuutta it-koulutuksiin näyttämöltä
Pesti draaman ja komedian kulisseissa oli jännittävä näköalapaikka. Blomqvist hoiti rahaliikenteen ja palaveerasi tottuneesti niin kulttuuritoimenjohtajan kuin ulosottoviranomaisen kanssa.
‒ Vastapainona hyppäsin näyttämölle vetämään luonnerooleja. Nautin teatterin vaihtelevasta arjesta.
Timo kiittelee lavakokemusta, josta on ollut hyötyä it-alan kouluttajana.
‒ Näyttämörutiinin ansiosta ihmisille esiintyminen on luontevaa. Turha hermoilu on jäänyt.
Blomqvist muistelee teatteriaikoja opettavaisina. Taideyhteisössä talousasioita ei käsitelty järjellä vaan tunteella, mutta hankaustilanteet kehittivät hyviä keskustelutaitoja. Timo huomaa värikkäiden kokemusten tuoneen näkemystä myös it-tehtävissä toimimiseen; erilaisten ihmisten kohtaaminen tuntuu luontevalta, ja kaikkien kanssa voi löytää jotain yhteistä.
– Ehdottomasti paras puoli nykyisessä työssäni on se, että koska SAS on laajasti käytössä OP:lla, saan olla tekemisissä ihmisten kanssa eri puolilla organisaatiota monenlaisten asioiden äärellä.
Parhaat innovaatiot perustuvat intuitioon
Blomqvistin nykyiseen työhön kuuluu SAS-alustoihin liittyvää toimittajaohjausta, lisenssineuvotteluja ja linjanvetojen tekemistä. Kouluttajan rooli on tuttu jo 1990-luvulta, jolloin hän veti ikäihmisille tarkoitettua ATK-ajokorttikurssia. Timo muistelee, kuinka pyysi erästä ryhmäläistä klikkaamaan ruudulla olevaa kuvaketta.
‒ Seniori nappasi hiiren kouraan ja koputti sillä näytön lasia. Pokassa oli pitelemistä. Jälkeen päin ajateltuna opiskelijahan ennusti kosketusnäyttöjen tulon ‒ parhaat innovaatiot perustuvat intuitioon.
Paluu ensirakkauden pariin
Kun 1990-luvun lama sai pohtimaan uravalintaa, Timo hakeutui opiskelemaan it-alaa. Valmistuttuaan hän työskenteli it-vastaavana kylmälaitteita valmistavassa yrityksessä.
‒ Kehitimme trukkeihin langattoman yhteyden järjestelmää, joka helpotti konttien löytämistä korkeavarastolta. Toisinaan laitteet hajoilivat kovassa käytössä, samalla kun rekat odottivat lastauslaitureilla. Painetilanteissa opin, että hötkyily ei kannata.
Parin vuoden jälkeen Blomqvist headhuntattiin it-alalle SAS-tehtäviin, ja loppu on historiaa.
Osaamisen kehittäminen jatkuu läpi työelämän
Laskentatoimen ja tietotekniikan lisäksi Timo on opiskellut valokuvaajan tutkinnon.
Tällä hetkellä hän täydentää tietotaitojaan JAMK:issa opiskellen kyberturvallisuuden opintokokonaisuutta. Blomqvist näkee moniosaajuuden pelkästään positiivisena ja uskoo oppimisen jatkuvan läpi elämän. Hän suitsuttaa OP:n osaamisen kehittämisen kulttuuria, joka mahdollistaa taitojen laajentamisen työelämän muutoksia vastaaviksi.
– Ammattitaitoa pitää päivittää, ja OP:lla tähän on erinomaiset mahdollisuudet. Itsensä haastaminen palkitsee, joten kannattaa olla avoin. Tulevaisuudessa uuden omaksuminen on entistä tärkeämpää.