Tarja Konttinen luotsaa kehittäjien ja sisältöasiantuntijoiden työtä viranomaisraportoinnin parissa – ”Esihenkilönä tehtäväni on mahdollistaa onnistumisia”

Tarja Konttinen työskentelee Tribe Leadina viranomaisraportoinnin parissa. Hänen työhönsä kuuluu paitsi suurten linjojen suunnittelua myös puhtaasti HR-esihenkilövastuullista työtä. Pitkällä OP-taipaleellaan Konttinen on oppinut kohtaamaan alaisensa yksilöinä – hyvä johtaja on hänen mielestään onnistumisten mahdollistaja, joka tukee ja haastaa sopivassa suhteessa. 

Tarja Konttisen työssä on aina näkynyt kiinnostus ihmisiä kohtaan. Pitkä OP-ura alkoi vuonna 1999, kun Tarja tuli taloon Esimies- ja asiantuntijaharjoittelun kautta. Trainee-jakson aikana katsottiin maailmaa pankkivirkailijan silmin, tutustuttiin keskisuuren pankin johtamiseen Salon Seudun osuuspankissa ja lopuksi otettiin haltuun keskuksen tehtäviä OKO:ssa kaupan rahoituksessa. Harjoittelun päätteeksi Konttinen aloitti työt OP:lla yhteyspäällikkönä rahastoyhtiössä. 
 
– Yhteyspäällikkönä näki kattavasti pankkien elämää – kiersin pankeissa kouluttamassa ihmisiä varallisuuden hoidon tuotteista kuten sijoitusrahastoista ja henkivakuutustuotteista. Toimin roolissa viisi vuotta, minkä jälkeen siirryin vetämään sisäistä help deskiä eli tukipalvelua pankkilaisille. Sieltä matka jatkui raportoinnin pariin, jossa tavallaan vieläkin työskentelen.  
 
Raportoinnin maailma on näköalapaikka  
 
Konttisen heimossa tehdään viranomaisraportointia kaikkien OP Ryhmän pankkipuolen yhtiöiden puolesta. Raportoinnin tehtävissä saakin varsin kattavan kuva OP:n palveluista. 
 
– Meidän läpi virtaavat kaikki pankkituotteet, joita liiketoiminnoissa toteutetaan. 
 
Tarjan työajasta puolet kuluu puhtaasti esihenkilötehtävissä kolmea tiimiä eli hieman vajaata 30 osaajaa luotsaten. Lisäksi Konttinen johtaa Tribe Leadin roolissa kolmeen eri linjaorganisaatioon jakautunutta Viranomaisraportoinnin heimoa, vastaten muun muassa heimon tavoiteasetannasta ja budjetoinnista niin tuotannon kuin kehittämisenkin kulujen osalta. Hän on mukana luomassa tiimien ja sidosryhmien kanssa yhteisiä tiekarttoja, jotka ohjaavat kehittäjien ja sisältöasiantuntijoiden työtä.   
 
Hyvä esihenkilö tukee ja haastaa yksilöllisesti 

Pitkä OP-ura on opettanut paljon. Tarjan mielestä esihenkilön tärkein ominaisuus on kyky nähdä ihminen kokonaisuutena, ei pelkästään työn kautta. Konttinen kokee voivansa vaikuttaa tiimiläistensä tyytyväisyyteen monella tapaa. Hän toimii verkostojen luojana ja eteenpäin tuuppijana, joka pitää huolta siitä, että asiantuntijat saavat keskittyä ydinosaamiseensa. 

– Esihenkilötyö on eräänlaista asiakaspalvelua; olen ihmisille töissä. Tuen heidän suoriutumistaan tehtävissä mahdollisimman hyvin. 

Uralle on mahtunut monta käännekohtaa. Monet muutokset ovat tarjonneet sekä onnistumisia että pysäyttäviä kasvun paikkoja. 
 
– Jotkut uudistukset ovat olleet kipeitä, sillä esimerkiksi organisaatiomuutoksiin liittyy usein inhimillistä näkökulmaa. Jälkeenpäin on ollut helpompi nähdä, miksi uuden rakentaminen oli välttämätöntä. Niinä hetkinä on tullut ylpeyttä tehdystä rutistuksesta, joka on johtanut hyviin lopputuloksiin. 

Tarja kokee kehittyneensä esihenkilönä matkan varrella paljon.  

– Tässä lajissa paras osaaminen tulee kokemuksen kautta. Esihenkilön tehtävä on mahdollistaa onnistumisia. Se ei tarkoita tien tasoittamista, vaan osaajien haastamista ja tukemista yksilöllisesti – pitää olla silmää, mikä toimii kenellekin. 
 
OP tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä ja kasvaa 
 
Konttinen kokee inspiroivaksi työskennellä teknologiamyönteisessä yhteisössä. 
 
– OP Ryhmässä tapahtuu paljon juuri nyt – pilvisiirtymä ja tekoälyteemat näkyvät vahvasti myös raportointipuolella. Vaikka viranomaisraportoinnissa vallitsee tiukka sääntely, kehittämistyötä tehdään aktiivisesti; koodarit ovat rohkaistuneet kokeilemaan itsenäisesti uusia työtapoja. 

Muutokset tuovat toisinaan myös haasteita. Konttisen mukaan siirtymäkaudella auttaa rehellinen keskustelu. 

– On tärkeää pysähtyä miettimään, miksi jokin asia tehdään ja mitä sillä halutaan yhteisönä saavuttaa. Pitkällä urallani olen nähnyt monen vaikeankin muutoksen tuoneen ehdottomasti hyviä asioita. Uuden opettelu tuo myös hetkellistä epävarmuuden tunnetta. Siihen kannattaa yrittää suhtautua lempeästi.  
 
Tarja kiittelee OP:n osaamisen kehittämisen kulttuuria ja nostaa esimerkiksi Software Academyn konseptin – opiskelun pystyy aikatauluttamaan kätevästi työn oheen. Konttinen kertoo suorittaneensa Academyssä viimeksi data-kursseja ja suuntaavaansa seuraavaksi testausta ja laadunhallintaa sisältävän Quality Assurance -kokonaisuuden pariin. Yksi parhaista puolista OP:lla onkin Konttisen mukaan nimenomaan mahdollisuus kehittyä. 
 
– OP:lla on aina saanut toteuttaa itseään – uramahdollisuuksia on ollut paljon. Se on osasyy, miksi olen viihtynyt näin pitkään. Allekirjoitan OP:n arvot ja arvostan kotimaisuuteen satsaamista. Palveluita ja päätöksentekoa halutaan pitää Suomessa, mikä on hienoa.