Mirva Samuelsson teki uraharppauksen hoitoalalta koodariksi – kaiken ytimessä on edelleen ihmisten auttaminen

Kaksi vuotta sitten Mirva Samuelsson uurasti adrenaliinintäyteisillä hälytyskeikoilla. Nyt hän työskentelee OP:lla Developerina ja Ketterän työtavan sanansaattajana. Kuinka terveydenhuollon ammattilainen päätyi it-alalle, ja mitä yhteistä rooleilla on? 

Auttamisen palo syttyi Mirva Samuelssonilla jo nuorena ‒ ihmisten kohtaamisesta ja ilahduttamisesta sai voimaa. Lukion jälkeen hän opiskeli lähihoitajaksi ja aloitti työt Helsingin kaupungilla eri yksiköissä.

‒ Työskentelin vanhusten parissa, kotihoidossa, hälytyskäynneillä ja poliklinikoilla. Tekijöitä tarvittiin, ja halusin kokeilla kaikkea.

Mirva viihtyi hoitotyössä; ihanien kollegoiden kanssa naurua riitti, ja aidot potilaskohtaamiset lämmittivät. Silti arkea väritti stressi. Ajatus alanvaihdosta alkoi itää.

Kiitorata-ohjelmasta vauhtia uudelle uralle

Samuelsson sai ensikosketuksen ohjelmistosuunnittelun maailmaan, kun Helsinki valmistautui uuden potilastietojärjestelmän käyttöönottoon 2021. Mirvasta tuli yksikkönsä Apotti-tukihenkilö, ja hän huomasi pitävänsä testiympäristöllä leikkimisestä. Kun Software Engineerinä työskentelevä kihlattu ehdotti it-opintoihin hakeutumista, Samuelsson innostui.

‒ Ajattelin, että kokeillaan jotain täysin uutta ‒ hoitoala saa jäädä taakse.

Mirva pääsi opiskelemaan tietojenkäsittelyä tradenomilinjalle ammattikorkeakouluun, ja samana syksynä 2022 hänet valittiin OP Ryhmän Kiitorata-ohjelmaan harjoittelijaksi.

‒ Se tuntui upealta, sillä hakijoita oli valtavasti. Kiitorata oli loistava väylä työelämään. Sain kysellä ja kehittää taitojani. Minulla oli ihana ohjaaja, jonka kanssa teen edelleen yhteistyötä.

Harjoittelun päätytyttä Samuelsson aloitti työt OP:lla Developerina. Uusi ura oli alkanut.

Kannustava työyhteisö vauhdikkaan kehityksen takana

Samuelssonin urakehitys on ollut huimaa; hän siirtyi hoitoalalta koodarin hommiin vuodessa, ja sama tahti on jatkunut it-alalla.  Nopeassa ajassa työvastuut ovat kasvaneet niin, että nyt myös rooli OP:lla on muuttumassa.

‒ Nykyään työni jakaantuu oman tiimini ja heimotason tehtävien välille. Tiimissä vastaan ohjelmoinnin ja suunnittelutyön lisäksi ketterän työtavan edistämisestä. Heimotasolla autan esihenkilöitä organisointitehtävissä; suunnittelen tilaisuuksia, olen osana projekteissa ja tuen taitekohdissa. Työni on valtavan monipuolista.

Samuelsson ylistää OP:n ketterää työtapaa ja avointa ilmapiiriä.

‒ Saan säädellä pitkälti omia aikataulujani, mikä mahdollistaa kahden paletin pyörittämisen.

Ohjelmistokehitykseen erikoistunut Samuelsson on tahkonnut tradenomitutkinnon maaliin kahdessa vuossa, mikä on vaikuttava suoritus työssäkäynnin lomassa. Teho-opiskelijan mukaan tahti on mahdollinen, jos on valmis käyttämään vapaa-aikansa tutkintoon.  

‒ Villiä opiskelijaelämää ei ole tullut vietettyä. Salaisuuteni on tehokas ajankäyttö.

Samuelsson suitsuttaa myös työnantajansa positiivista asennetta opiskeluun: Kiitorata-harjoittelun lisäksi hän on suorittanut OP:lla opinnäytetyönsä, johon sai käyttää työaikaa.

‒ Ilman työnantajan kannustavaa asennetta nopea valmistuminen ei olisi onnistunut.

Mahdollisuus omannäköiseen urapolkuun 

Samuelsson uskoo hoitoalan kokemuksen kehittäneen organisointitaitoja ja kylmähermoisuutta.

‒ Olen nähnyt kuolemaa ja kokenut elvytystilanteita, jotka eivät päättyneet hyvin. Kaiken ajatustyön ansiosta minulla on nykyään hyvin terve suhtautuminen työhön. OP:n kollegat huvittuvatkin, kun muistuttelen, että kukaan ei kuole vaikka jokin jäisi tekemättä.

Samuelsson on huomannut it-osaajanakin hakeutuvansa tuttuun rooliin muiden auttajaksi.

‒ Se on vahva osa identiteettiäni. Kun roolit olivat OP:lla muutoksessa, tarjouduin helpottamaan esihenkilöiden kiirettä organisointiavulla. Täällä on mahdollista luoda omannäköinen urapolku.

Tuore it-spesialisti näkee uudella urallaan valtavasti mahdollisuuksia ja toivoo työnsä sisältävän jatkossakin sekä ongelmanratkaisua että ihmisten auttamista. Samuelsson kiittelee kannustavia esihenkilöitään ja OP:n osaamisen kehittämisen kulttuuria.

‒ Täällä halutaan nähdä ihmisten saavuttavan asioita.